Cutremure consecutive, în România, joi dimineaţă. Seismele s-au produs la o adâncime foarte mică

Două cutremure de maginitudine mică au avut loc în România, azi, 9 septembrie. Cele două seisme s-au produs la o adâncime extrem de mică.

09 sept. 2021, 09:36
Cutremure consecutive, în România, joi dimineaţă. Seismele s-au produs la o adâncime foarte mică

Cutremure consecutive, în România, joi dimineaţă. În ziua de 09 Septembrie 2021, la ora 08:17:30 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA FAGARAS-CAMPULUNG, ARGES un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.8, la adâncimea de 3km.

Cutremure consecutive, în România, joi dimineaţă. Seismele s-au produs la o adâncime foarte mică

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 45km SV de Brasov, 62km NE de Pitesti, 78km NV de Ploiesti, 95km SE de Sibiu, 125km NV de Bucuresti, 160km NE de Craiova, 177km N de Ruse, 189km SV de Bacau, 199km SE de Cluj-Napoca, 218km V de Braila

În ziua de 09 Septembrie 2021 la ora 08:10:14 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA FAGARAS-CAMPULUNG, ARGES un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.7, la adâncimea de 5km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 45km SV de Brasov, 61km NE de Pitesti, 79km NV de Ploiesti, 94km SE de Sibiu, 125km NV de Bucuresti, 159km NE de Craiova, 178km N de Ruse, 189km SV de Bacau, 199km SE de Cluj-Napoca, 219km V de Braila.

Seismologii din ţara noastră vorbesc tot mai mult despre posibilitatea producerii unui cutremur mare. Dacă în unele oraşe din ţara noastră pericolul nu este foarte mare, există însă şi locuri unde activitatea seismică este ridicată, ceea ce înseamnă că și șansele producerii unui cutremur sunt destul de mari. Zona cu un potențial seismic ridicat este Vrancea. Aici se produc cele mai multe cutremure din România și asta pentru că există o zonă de convergență între mai multe blocuri tectonice: zona Euro-Asiatică, Africană şi Indo-Australiană.

Seismul din Vrancea se produc la adâncimi cuprinse între 60-200 km.

„Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene.”, se arată într-un studiu al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, citat de adevarul.ro.

În zonele de risc se poate regăsi şi regiuni precum Făgăraș-Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud.

Acestea sunt zonele din țară în care se pot produce cele mai multe și mai puternice cutremure. Specialiștii atenționează că este nevoie ca autoritățile să fie pregătite în cazul producerii unui cutremur și să fie luate toate măsurile astfel încât o astfel de situație să fie gestionată perfect și să nu existe pierderi de vieți omenești.

Citeşte şi: Patru cutremure într-o singură zi în Vrancea. Ce spune directorul INFP despre marele cutremur care va zgudui România