Două cutremure au zguduit România după miezul nopţii. Unul în Vrancea și altul în zona Mării Negre

Un cutremur de 3,7 grade a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, în zona seismică Vrancea. De asemenea, un alt seism cu o magnitudine de peste 3 s-a produs în zona Mării Negre, arată datele publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

30 ian. 2021, 09:16
Două cutremure au zguduit România după miezul nopţii. Unul în Vrancea și altul în zona Mării Negre

Cele două cutremure au avut loc după miezul nopţii. Un seism cu magnitudinea 3,7 s-a produs sâmbătă, la ora 0:13, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri.

Potrivit seismologilor, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 75 km est de Braşov, 93 km nord-est de Ploieşti, 100 km sud de Bacău, 118 km vest de Galaţi, 119 km nord-vest de Brăila şi 145 km nord de Bucureşti.

Tot în noaptea de vineri spre sâmbătă, însă la ora 2:52, a avut loc un cutremur de 3,5 pe scara Richter în zona Mării Negre, la 240 km est de Constanţa, 283 km est de Galaţi şi 284 km est de Brăila, conform Agerpres.

Citeşte şi: Cutremur cu magnitudine 6.9 la mică adâncime, anunţă USGS

Două cutremure au zguduit România în noaptea de vineri spre sâmbătă. Zeci de seisme, produse într-o singură lună

De la începutul lunii ianuarie, în România au avut loc 22 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4 pe scara Richter.

Anul trecut, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Cercetătorul Mircea Radulian de la Institutul Național pentru Fizica Pământului  e de părere că cel mai mare cutremur de care se tem românii de ani de zile nu este o chestiune de „dacă”, ci e o chestiune de „când”.

Specialistul subliniază însă că trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un astfel de eveniment. Pentru moment nu dă semne că ar fi aproape producerea unui cutremur mare.

„Anul acesta a fost un an destul de moderat, putem spune chiar slab ca activitate seismică în România. Nu a fost o activitate deosebită. A fost un cutremur de magnitudine peste 5 în ianuarie, dar în rest a fost o activitate destul de scăzută pentru zona Vrancea, ceea ce a fost foarte bine, în sensul că nu am avut probleme.

Însă, pe de altă parte, se știe că zona Vrancea este o zonă activă și, la un anumit interval de timp, e foarte posibil să vină și la noi cutremure mari, din păcate. Putem să ne așteptăm, dar e foarte greu de spus exact când se va produce acest cutremur și sperăm să nu fie prea devreme. Însă nu putem neglija acest lucru și cel mai bun lucru ar fi să fim pregătiți ca și cum s-ar putea produce oricând. Asta ar fi ideal, din punct de vedere al măsurilor pe care putem să le luăm, pentru a evita dezastre de genul cutremurelor”, a precizat seismologul Mircea Radulian, la Digi 24.

Citeşte şi: Un cercetător atrage atenţia: Trebuie să fim pregătiți în permanență pentru un cutremur mare în România. În 2020, activitatea seismică a fost slabă

 


loading...
Partenerii noștri