Cutremure în România, miercuri noapte. Ce magnitudine au avut seismele

Două cutremure au avut loc în România, miercuri noaptea. Prima mișcare seismică s-a produs în Vrancea, iar cea de-a doua a avut loc în Dobrogea.

17 nov. 2021, 11:12
Cutremure în România, miercuri noapte. Ce magnitudine au avut seismele

Cutremure  în România, miercuri noapte. Potrivit specialiștilor de la Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), primul seism s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea, la ora 1:58.

Cutremure în România, miercuri noapte. Ce magnitudine au avut seismele

Seismul a avut o magnitudine de 2,6 grade și s-a produs la o adâncime de 104 km, în apropierea următoarelor oraşe: 79 km E de Brasov, 91 km NE de Ploiesti, 104 km S de Bacau, 113 km V de Galati, 114 km NV de Braila, 141 km N de Bucuresti, 164 km NE de Pitesti, 184 km SV de Iasi, 193 km E de Sibiu, 206 km N de Ruse.

Al doilea cutremur s-a produs în Dobrogea, Tulcea, la ora 3:19. Seismul a avut o intensitate de 2 grade și s-a produs la o adâncime de 13 km, în apropierea următoarelor oraşe: 119 km E de Galati, 123 km E de Braila, 141 km NE de Constanta, 162 km SV de Odessa, 174 km S de Tiraspol, 199 km S de Chisinau, 249 km SE de Bacau, 258 km SE de Iasi, 263 km NE de Varna, 266 km SV de Mykolayiv.

Cutremurele din România se petrec preponderent în zona seismică Vrancea și sunt în strânsă legătură cu faptul că această zonă este de convergență între mai multe blocuri tectonice, respectiv zona Euro-Asiatică, Africană și Indo-Australiană. „Din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”, se arată într-un studiu al INFP.

Miturile pe care le cred românii despre siguranţa clădirilor la cutremur

Unul dintre cele mai crezute mituri de către români (majoritatea cu studii superioare) este că o clădire construită pentru categoriile favorizate în timpul comunismului (armată, miliție, securitate, diplomație) ar fi mai sigură decât altele, este o afirmație falsă

În același timp, 65% dintre români au știut să identifice ca fiind greșită afirmația „Dacă o clădire nu se află pe listele oficiale ale primăriei, atunci ea nu are risc seismic”, chiar dacă 1 din 3 români nu știe răspunsul corect.

Citește și: Iranul a fost lovit de un nou cutremur violent. Încă două seisme au zguduit din temelii țara în urmă cu o zi!
28% dintre respondenții studiului cred că există blocuri construite pe role în orașul lor, o afirmație care, în ciuda popularității, este parțial falsă. În urma eforturilor de verificare, există certitudinea unui singur bloc socialist construit „pe role” în mod oficial în România (elipsoizi de izolare seismică), construit în Iași, în anul 1986.

Citește și: Cutremur violent, în câteva secunde s-a dat alarma în centrele seimologice