Cutremurele de Crăciun: explicația lui Gheorghe Mărmureanu

În prima zi de Crăciun s-au înregistrat nu mai puțin de trei cutremure la Vaslui, la o adâncime foarte mică. Astfel, la ora 7.05, la o adâncime de 2 kilometri, a avut loc primul cutremur, cu o magnitudine de 3,1 pe scara Richter, al doilea a fost după aproape o oră (07.56), la o adâncime de 3 kilometri și cu o magnitudine de 2,2 pe scara Richter, iar ultimul la ora 09.05, cu o intensitate de 2,5 și la adâncimea de 5 kilometri. Profesorul Gheorghe Mărmureanu ne spune dacă există, sau nu, motive de îngrijorare.

RomaniaTV.net
26 dec. 2019, 06:25
Cutremurele de Crăciun: explicația lui Gheorghe Mărmureanu

Profesorul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului, a explicat, pentru Vremea Nouă, că există o falie care taie Moldova în două. 

„Le transmit vasluienilor să stea liniștiți. Este o falie care taie județul la nord de Vaslui și de aici aceste mici cutremure. De obicei, acestea sunt de mică intensitate. Cele mai mari, abia ating cinci grade pe scara Richter. Din acest motiv, eu nu recomand la Vaslui forajele de adâncimi mari, cum au fost cele de la Chevron”.

Cu toate acestea, nu acest fenomen este cel care îl îngrijorează cel mai mult. 

Nu de Vaslui îmi este teamă. Sunt îngrijorat că ultimele două cutremure cu magnitudini mai serioase din România au generat accelerații laterale mai mari decât în epicentru, cum nu se întâmplă nicăieri în lume. Și aici e o problemă destul de serioasă, pe care o vom studia pe viitor”, a declarat profesorul Mărmureanu.

 

Citește și:

 

Cutremure în România în ziua de Crăciun