Cutremurele determină creşterea nivelului mării mai rapid decât schimbările climatice

Seismele majore pot să determine creşterea nivelului mării într-un ritm mult mai rapid decât o fac modificările climatice şi ar trebui să fie considerate un motiv mai important de îngrijorare pentru unele dintre naţiunile care locuiesc pe insulele din Oceanul Pacific, potrivit unui studiu australian publicat luni şi citat de Xinhua.

RomaniaTV.net
03 iun. 2019, 09:10
Cutremurele determină creşterea nivelului mării mai rapid decât schimbările climatice

Profesorul Shin-Chan Han de la Universitatea Newcastle a descoperit că nivelul mării din Samoa Americană a crescut de peste cinci ori în comparaţie cu media globală cauzată de subsidenţă – un efect de scufundare a scoarţei terestre -, din cauza seismelor care s-au produs în Samoa şi Tonga în 2009.

„Ar putea să devină şi mai periculos pentru această regiune decât este impactul provocat de modificările climatice”, a precizat profesorul Han.

„Creşterea prevăzută a nivelului mării determinată de subsidenţa din Samoa Americană este la fel de mare, dacă nu chiar şi mai mare, decât creşterea prevăzută de Intergovernmental Panel on Climate Change pentru Insulele Samoa din cauza modificărilor climatice prin prisma scenariului cu cele mai mari emisii de CO2”, a adăugat el.

Folosind imagini şi alte date ştiinţifice colectate din spaţiu, profesorul Han a arătat că în primii opt ani după seismul din 2009, scoarţa terestră s-a scufundat în Samoa Americană cu un ritm de 16 milimetri pe an, în comparaţie cu ritmul de 8-10 milimetri pe an constatat în Samoa.

Profesorul Han a cerut guvernelor să îşi revizuiască de urgenţă previziunile referitoare la creşterea nivelului mării pentru ţările afectate de seisme puternice, întrucât cutremurele cu magnitudini de pese 8 au potenţialul de a deforma radical scoarţa terestră.

În alte ţări, precum Japonia şi Noua Zeelandă, profesorul Han a prezis că seismele majore ar putea să cauzeze o ridicare a scoarţei terestre, deşi a admis că această teorie are nevoie de studii suplimentare pentru a putea fi confirmată.