Cutremurul din Banat, urmat de o serie de replici. Directorul INFP: În epicentru, cutremurul a avut magnitudinea 7. Poate declanșa alte falii

Un cutremur cu magnitudinea 5,2 a zguduit Banatul, în urma cu câteva ore. Epicentrul seismului a fost în județul Arad, acolo unde caramizi au cazut pe strada si peste masini. Primarul orașului a fost surprins de cutremur în direct la o emisiune. Seismul s-a simțit puternic și în județele vecine.

07 iun. 2023, 09:12
Cutremurul din Banat, urmat de o serie de replici. Directorul INFP: În epicentru, cutremurul a avut magnitudinea 7. Poate declanșa alte falii

Directorul INCDFP, Constantin Ionescu, a afirmat că seismul cu magnitudinea 5,2 grade pe scara Richter, care s-a produs marți seara în Arad, a avut magnitudinea 7 pe scara Mercali în epicentru. Cutremurul a fost resimțit și în alte județe.

„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 pe scara Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate. Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare”, a spus Constantin Ionescu la Digi24.

Citește și: Gheorghe Mărmureanu, anunţ după un nou cutremur mare care a zguduit România: „N-au fost niciodată seisme mari în această zonă”

Directorul INCDFP a mai precizat că un astfel de cutremur ar putea activa și alte falii din zona Banatului și ne putem aștepta la alte cutremure.

„Acest cutremur poate să destabilizeze și alte falii din zona Banatului pentru că toată zona cuprinsă din zona Crișanei până în Serbia este fărâmițată de falii mici și falii care pot să producă cutremure de magnitudini 5 sau mai mici, sau mai mult de 6 cum a fost cutremurul din ’92. (…) Cutremurul de acum este la nord față de cel din 22.05, de 4,4. Este posibil să se producă replici. Replicile sigur se produc, acum nu știm exact de ce intensitate vor fi, dar acest tip de cutremure și, mai ales cutremurele de această magnitudine produc replici”, a mai spus directorul INFP.

Citește și: VIDEO| Momentul în care Primarul Aradului a fost surprins de cutremur la un post de radio. Imagini în direct! “Soția îmi scria să vin acasă“

Cutremurul de marți seara din Banat a fost urmat de o serie de replici cu magnitudinea de peste 2.

„Cutremurul a fost urmat de niște secvențe, în număr de 4. Adâncimea acestor cutremure e superficială, până în 10km, spre deosebire de secvență din Târgu Jiu care este între 12 și 20 de km”, a explicat seismologul INFP Mihai Diaconescu la Realitatea PLUS.