Cutremurul din Nepal era INEVITABIL, din cauza unei coliziuni antice a plăcilor tectonice

CUTREMUR NEPAL. În urmă cu peste 25 de milioane de ani, India, atunci o insulă separată pe scoarța Pământului, s-a ciocnit violent de Asia. Cele două mase terestre încă se ciocnesc, împinse la o viteză de 1.5-2 cm pe an. Forțele au împins în sus cei mai înalți munți din lume, Himalaya, și au pornit cutremure devastatoare.

26 apr. 2015, 09:03
Cutremurul din Nepal era INEVITABIL, din cauza unei coliziuni antice a plăcilor tectonice

CUTREMUR NEPAL. Experții au emis avertizări asupra pericolului pentru oamenii de Kathmandu timp de zeci de ani. Numărul morților în Nepal, sâmbătă, a fost, practic, inevitabil, având în vedere tectonica, geologia locală, care au făcut ca mişcarea telurică să fie mult mai intensă, potrivit NYTimes.

Numărul morţilor s-a ridicat şi mai mult din cauza construcţiilor învechite, care nu au rezistat mişcărilor seismice.

Citeşte şi MESAJELE lui Alex Găvan, alpinistul român de pe Everest, au ajuns în presa internaţională

GeoHazards International, o organizatie non-profit din Menlo Park, California., care încearcă să ajute regiunile cele mai vulnerabile, cum ar fi Nepalul, să se pregătească pentru dezastre, a remarcat faptul că un cutremur major a lovit regiunea la fiecare 75 de ani.

În 1934 – în urmă 81 ani – mai mult de 10.000 de oameni au murit într-un cutremur cu magnitudinea de 8,1 în estul Nepalului. Un cutremur mai mic în 1988, cu o magnitudine de 6,8, a ucis mai mult de 1.000 de persoane.

Brian Tucker, presedinte si fondator al GeoHazards, a declarat că în anii 1990, organizația sa a prezis că, dacă un cutremur ca cel din 1934 s-ar intampla din nou, 40.000 de oameni ar muri din cauza migrației în orașul cu clădiri înalte, prost construite.

Citeşte şi Cutremur Nepal: Centrul istoric din Kathmandu, devastat de seism

Într-o actualizare din luna aceasta, GeoHazards avertiza că: „Cu o rată anuală de creștere a populației de 6,5 la sută și una dintre cele mai mari densități urbane din lume, cu 1,5 milioane de persoane care trăiesc în Valea Katmandu, zona se confruntă în mod clar un risc grav și în creștere a unui cutremur major. „