CALENDAR ORTODOX 6 IULIE 2019. Cuviosul Sisoe cel Mare apără copiii de toate relele

Am auzit de el mai mult în expresii, fără să știm, în mare parte, că el a existat cu adevărat. Totuși, Cuviosul Sisoe cel Mare a existat cu adevărat și e pomenit la 6 iulie.

06 iul. 2019, 05:45
CALENDAR ORTODOX 6 IULIE 2019. Cuviosul Sisoe cel Mare apără copiii de toate relele

Suntem obișnuiți mai mult cu expresia „Sfinte Sisoe!’. E utilizată adesea -Dumnezeu știe de ce – în traducerea unor cuvinte mai deocheate, din limba engleză, din subtitrările filmelor, scrie libertateapentrufemei.ro. Puțini dintre noi știu, însă, că Sfântul Cuviosul Sisoe cel Mare a fost unul dintre cei mai mari postitori, făcători de minuni, tămăduitori și protectori ai copiilor.

Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 2019: Sfântul primitor de străini

Rugăciunile au putere

Despre acest sfânt există o sumedenie de scrieri religioase, referitoare cu precădere la minunile săvârșite de acesta. Chiar și marele scriitor George Topârceanu a îmbrăcat în haine artistice „Minunile Sfântului Sisoe’. Se știe că a viețuit în deșert, în Egipt, sub ascultarea sihastrului Hor, fiind un urmaș de nădejde al învățăturilor Sfântului Antonie cel Mare. A devenit pustnic, îmbinând rugăciunea cu munca. Se spune chiar că smerenia și rugăciunile l-au făcut să semene cu îngerii în viață. Pentru viaţa sa curată, Cuviosul Sisoe a fost învrednicit cu darul săvârșirii de minuni, înviind morți și gonind relele. Vreme de peste 70 de ani, a trăit în post și rugăciune. Treceau zile în șir uitând că nu s-a atins de mâncare. A plecat din această lume în anul 429 și despre moartea lui a rămas o legendă. Se povestește că, presimțind că i se apropie sfârșitul, înconjurat fiind de ucenici, Sfântul Sisoe i-a văzut adunându-se la căpătâiul său pe Sfântul Antonie, pe apostoli, profeți și îngeri. La final, a venit Însuși Dumnezeu, care le-a spus celorlalți: „Duceți vasul ales al pustiului!’.
Cuviosul Sisoe cel Mare alungă tot ce-i rău

În folclor există o altă legendă a Sfântului Sisoe. Se spune că el ar fi avut o soră, care s-a închis într-o chilie, alături de două slujitoare, cu provizii suficiente pentru trei ani, pentru a-l aduce pe lume pe cel de-al șaselea copil al ei. Atunci, Dumnezeu l-a trimis pe Sisoe, pe vreme de furtună, la peştera surorii lui. Când a intrat, împreună cu el s-a strecurat și diavolul, sub forma unui grăunte sub copita calului. Diavolul a furat copilul, iar Sisoe a pornit în căutarea lui. A întrebat o salcie de el, aceasta i-a spus că nu știa nimic, iar sfântul a blestemat-o să înflorească şi să nu rodească. Pentru același răspuns, rugul a fost blestemat să fie de râsul lumii. Pentru că paltinul l-a ajutat, a fost binecuvântat să stea înaintea bisericii şi să cheme păcătoşii la pocăinţă. Măslinul a fost blagoslovit să fie dătător de mir pentru botez. Sisoe a salvat copilul și a alungat diavolul. De atunci, a rămas recunoscut ca fiind protectorul copiilor şi cel ce pune răul pe fugă.