Dă lovitura la masa de Crăciun cu cea mai bună rețetă de cozonac de la Chef Cătălin Scărlătescu. Trucurile geniale pe care trebuie să le știe orice gospodină

Masa tradițională de Crăciun este incompletă fără un cozonac pufos cu o savoare incredibilă. Chef Cătălin Scărlătescu își dezvăluie secretele pentru ca și tu să faci un preparat de nota zece.

24 dec. 2021, 06:16
Dă lovitura la masa de Crăciun cu cea mai bună rețetă de cozonac de la Chef Cătălin Scărlătescu. Trucurile geniale pe care trebuie să le știe orice gospodină

Cozonacul este una dintre vedetele mesei de Crăciun și orice gospodină muncește din greu pentru ca acest preparat tradițional să iasă absolut perfect, să fie pufos, delicios și aspectuos.

Reţeta de cozonac a lui Chef Sorin Bontea. Cum să-ţi iasă delicios şi pufos cozonacul de Crăciun. Secretul celebrului bucătar

Pregătirea unui cozonac de excepție nu este deloc lucru ușor, iar în spatele unui preparat reușit se află câteva secrete banale, dar de efect, pe care doar un Chef precum Cătălin Scărlătescu le cunoaște.

„Ingredientele de bază ale reţetelor româneşti le ştiu de la bunica, care le-a învatat de la mama ei, care le ştia de la bunica ei. Aşadar sunt transmise din generaţie în generaţie în ultima sută de ani. Pe lângă reţetă, secretul stă în prospeţimea şi provenienţa ingredientelor. Dacă ai materie primă de calitate obţii bucate pe măsură, dacă stăpâneşti cât de cât ştiinţa gătitului”, a declarat Chef Cătălin Scărlătescu.

Ingrediente

  • 1 kg făina
  • 250 gr zahăr
  • 450 ml lapte
  • 5 ouă
  • 1 păstaie vanilie
  • 60 gr drojdie
  • 300 gr unt Belgian
  • 500 gr nucă
  • 200 gr rahat
  • 150 gr ciocolată belgiană
  • 30 gr portocală confiată
  • 30 gr coajă de lămâie stafide (opțional)

Aluatul

Drojdia se amestecă cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția (maiaua) să crească până când își dublează volumul.

Se fierbe apoi laptele împreună cu zaharul și o păstaie de vanilie și se amestecă până se dizolvă. Frecați gălbenușurile cu un praf de sare

Se pune făina într-un vas şi se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenuşurile, laptele împreună cu zahărul topit şi untul, portocala confiată, coaja de lămâie. Se frământă bine până se obţine un aluat aerat, consistent şi elastic. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.

Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolată și rahat și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou și un pic de zahăr.

Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
Când aluatul a crescut, se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute-1 oră la 160 de grade Celsius.

Reţeta de cozonac a lui chef Adi Hădean. „O ştiu de la mama, care o ştie de la mama ei, care o ştia de la bunica ei”

Opțional puteți înveli cozonacul în glazură de ciocolată.

Pentru a prepara glazura de ciocolată, se pune smântâna pentru frișcă într-un vas, pe foc, și se lasă doar să se încălzească, fără a atinge punctul de fierbere. Se ridică vasul de pe foc și se adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici peste smântâna încălzită. Se amestecă intens până aceasta se topește și se omogenizează compoziția.

Se lasă glazura de ciocolată să se mai tempereze 5-6 minute, apoi se întinde peste cozonac. Se decorează cozonacul glazurat cu fructe.