Reţeta de cozonac a lui chef Adi Hădean. „O ştiu de la mama, care o ştie de la mama ei, care o ştia de la bunica ei”

Chef Adrian Hădean are o rețetă deosebită de cozonac, o rețetă veche, moștenită de la străbunica sa.

22 dec. 2021, 13:57
Reţeta de cozonac a lui chef Adi Hădean. „O ştiu de la mama, care o ştie de la mama ei, care o ştia de la bunica ei”

Reţeta de cozonac a lui chef Adi Hădean. „Ştiu reţeta de la mama, care o ştie de la mama ei, care o ştia de la bunica ei. Aşadar, ea circulă în familia noastră de cel puţin cinci generaţii şi a suferit puţine modificări în ultima sută de ani. Dacă până la bunica mea se coceau în cuptorul din curte, de la mama încoace îi coacem în cuptorul maşinii de gătit. Dacă noi aromăm aluatul cu coajă de lămâie, vanilie şi esenţă de rom, bunica şi înaintaşele ei se limitau la zahărul vanilat, care se găsea şi la noi. Ei bine, cu sau fără esenţă de rom ori alte zorzoane, cozonacul cu nucă e prezent în casele noastre şi de Paşti şi de Crăciun, e o parte a familiei, e drumul înapoi spre rădacinile neamului nostru”, spunea chef Adrian Hădean, pentru foodstory.ro.

Citeşte şi: Greșeala pe care o faci când pui drojdie în cozonac. Acesta este motivul pentru care cozonacii nu cresc şi nu ies pufoşi

Pentru a prepara doi cozonaci delocioşi ai nevoie de 1 kg făină, 250 g zahăr, 250g unt, o lingură de ulei, 4 gălbenuşuri, un plic zahăr vanilat, coajă de la o lămâie, un praf de sare, esenţă de rom, 0,5 l lapte, 35 g drojdie crudă.

Iată ce ai de făcut: Pentru maia se pune într-un castron drojdia, o cană cu lapte călduț, cu o linguriţă de zahăr. Între timp se cerne făina, miezul de nucă se amestecă cu zahărul (o parte zahăr la trei părţi de nucă) şi cu o linguriţă de cacao.

Făina se amestecă cu patru galbenuşuri de ou, un plic de zahăr vanilat, câteva picături de esenţă de rom, coaja rasă de pe o lămâie, drojdia şi un praf de sare.

Între timp, laptele se încălzeşte uşor şi se dizolvă în el zahărul şi untul. Se lasă să se răcorească puţin apoi se frământă cu făina cam jumătate de oră până când aluatul devine moale şi elastic. Aluatul frământat se lasă la dospit timp de o oră sub un ştergar curat.

După ce s-a dospit, aluatul se împarte în patru, se întinde apoi în foi mai groase decât jumatatea unui deget (culcat, nu în picioare) şi se pune umplutura. Se rulează foile şi apoi se împletesc două câte două şi se aşează în tavă.

Citeşte şi: Reţeta de cozonac a lui Chef Sorin Bontea. Cum să-ţi iasă delicios şi pufos cozonacul de Crăciun. Secretul celebrului bucătar

Aluatul se mai lasă să se odihnească în tavă încă o jumătate de oră apoi se unge cu ou bătut şi se bagă la cuptor pentru aproximativ o oră.