Dacă m-am vaccinat cu AstraZeneca, pot face rapelul cu Pfizer sau Moderna? Răspunsul autorităţilor

Dacă m-am vaccinat cu AstraZeneca, pot face rapelul cu Pfizer sau Moderna? Aceasta este întrebarea care stă pe buzele românilor după problemele apărute în mai multe ţări. Potrivit reprezentanţilor CNCAV, persoanele care au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca pot continua cu rapelul cu același vaccin.

15 mart. 2021, 09:07
Dacă m-am vaccinat cu AstraZeneca, pot face rapelul cu Pfizer sau Moderna? Răspunsul autorităţilor

Dacă m-am vaccinat cu AstraZeneca, pot face rapelul cu Pfizer sau Moderna? Reprezentanții Comitetului de coordonare a vaccinării au răspuns într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri despre vaccinarea cu AstraZeneca, pe pagina de Facebook RO Vaccinare.

Dacă m-am vaccinat cu AstraZeneca pot face a doua doză cu alt vaccin?

„În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca, veți fi vaccinat și la a doua doză cu AstraZeneca. Dacă nu vă veți vaccina cu a doua doză de vaccin AstraZeneca este posibil ca durata pentru care veți fi protejat împotriva COVID-19 să se reducă. În studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimbă un vaccin cu altul pentru a doua doză.
Nu este recomandată la acest moment vreo altfel de schemă de vaccinare. De aceea, nici nu există posibilitatea programării în platforma națională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat inițial.

Nu este studiată schema de vaccinare cu două tipuri de vaccin, prin urmare nu există dovezi referitoare la protecție sau siguranță în acest sens”, au răspuns reprezentaţii CNCAV.

Citeşte şi BILANȚ VACCINARE 14 MARTIE. Peste 100 de reacții adverse la AstraZeneca

Ce se întâmplă cu persoanele care au primit prima doză de la AstraZeneca?

„S-ar putea vaccina cu AstraZeneca, alt lot. Persoanele care au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca vor continua cu rapelul.Din informațiile de până acum nu există motive de natură științifică sau reglementare care să pună la îndoială utilizarea vaccinului în continuare.

Decizia de carantinare a lotului ABV 2856 a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.
Reiterăm că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. De menționat este că cele 9 state au suspendat administrarea altui lot de vaccin, ABV 5300, lot pe care România nu l-a primit, iar poziția EMA (organismul de reglemenatare european) este că investighează în continuare reacțiile adverse (cum face în mod normal) și nu consideră că sunt momentan motive de îngrijorare, numărul de evnimente tromboembolice nefiind mai mare față de procentul obișnuit din populație”, au mai precizat reprezentanţii CNCAV.

Reamintim că, în urma problemelor apărute în mai multe ţări după administrarea vaccinului, 9000 de români şi-au anulat programarea la vaccinarea cu AstraZeneca.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat joi continuarea administrării vaccinului AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser. Conform constatărilor instituţiei europene, numărul tromboemboliilor la persoanele vaccinate nu este superior celui observat pentru ansamblul populaţiei, punct de vedere împărtăşit vineri şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Citeşte şi OMS intervine în isteria creată din cauza vaccinului AstraZeneca: „Nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”

Potrivit datelor prezentate de CNCAV vineri seară, de la debutul campaniei de vaccinare, în România s-au vaccinat 1.375.594 de persoane, dintre care 220.341 cu vaccinul AstraZeneca.

Reamintim că în România vaccinarea cu AstraZeneca a început în 15 februarie, iar până în 8 martie a fost recomandat până acum pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, astfel că în această etapă a campaniei de vaccinare s-au putut vaccina doar persoanele cu boli cronice și cele din categorii considerate esențiale. În 8 martie, autoritățile care gestionează campania de vaccinare anti-COVID în România au anunțat că s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului acestei companii. Cea de a doua doză a vaccinului se administrează la un interval de opt săptămâni.

România a primit 81.600 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia și au fost folosite 77.049 de doze. Restul de peste 4.200 de doze au fost carantinate temporar, ca „măsură de extremă precauţie”, până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului, a anunțat Comitetul de coordonare a vaccinării.

Potrivit CNCAV, în ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, România a recepționat prima tranșă de vaccin AstraZeneca de 81.600 doze în 7 februarie.