OMS intervine în isteria creată din cauza vaccinului AstraZeneca: „Nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”

Organizaţia Mondială a Sănătăţii intervină în scandalul creat în jurul lotului AstraZeneca ce ar avea efecte adverse grave.

12 mart. 2021, 15:50
OMS intervine în isteria creată din cauza vaccinului AstraZeneca: „Nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”

OMS intervine în isteria creată din cauza vaccinului AstraZeneca. OMS spune că „nu există vreun motiv pentru a nu utiliza” vaccinul de la AstraZeneca, după ce mai multe state europene au anunţat, din motive de precauţie, că au suspendat administrarea sa.

OMS intervine în isteria creată din cauza vaccinului AstraZeneca: „Nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”

„Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca”, „nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, într-un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei.

Conform purtătoarei de cuvânt a OMS, experţii organizaţiei analizează informaţiile despre formarea de trombi, însă deocamdată nu a fost stabilită nicio legătură de tip cauză-efect.

„Orice alertă de securitate trebuie să facă obiectul unei anchete”, a subliniat ea.

„Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza”, a adăgat Margaret Harris.

Vaccinarea cu serul AstraZeneca va fi supendată în România timp de o săptămână. Autoritățile au făcut acest anunț joi seară, după ce mai multe state au luat decizia de a opri vaccinare cu acest ser în urma unor suspiciuni că ar duce la efecte secundare grave.

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunţă că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, fiind rămase peste 4.200 de doze. „Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”, arată CNCAV.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, anunţă că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridică suspiciuni la nivel european. El a precizat că a fost vorba despre 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în 17 state. Gheorghiţă a anunţat că încă nu este foarte clar dacă mai multe state au oprit definitiv vaccinarea cu serul AstraZeneca sau doar cu dozele din lotul respectiv, o întâlnire pe această temă având loc în prezent.

Citeşte şi: Românii vaccinați cu AstraZeneca fac mărturii ȘOCANTE. ”Nu doresc nimănui să treacă prin ce am trecut eu”
 


loading...
Partenerii noștri