INCREDIBIL. Dacia Duster e mai sigură ca un Jeep

Dacia Duster a fost evaluata la testele EuroNCAP în 2011, exact acum un an, si a obtinut 3 stele. Pâna acum Duster a avut cele mai proaste rezultate la testele EuroNCAP. Reputatia SUV-ului românesc a fost "salvată" de Jeep Compass care a obţinut doar două stele.

RomaniaTV.net
24 feb. 2012, 10:03
INCREDIBIL. Dacia Duster e mai sigură ca un Jeep

Au fost testate modelele Jeep Compass 2,2 diesel Limited si Dacia Duster 1,5 DCi Laureate.

Jeep Compass este un SUV compact produs de compania americana Chrysler începând cu anul 2007, iar la sfârsitul lui 2011, modelul a avut un facelift. Compania Jeep este cunoscuta pentru fabricarea modelelor 4×4, iar numele a devenit un sinonim pentru masinile de teren.

Chiar şi cu un pachet opţional cu airbag lateral pentru zona toracică, Compass a obţinut 61% pentru protecţia adulţilor. Problemele mari au apărut la impactul lateral cu un stâlp unde a obţinut zero puncte. La capitolul protecţia copiilor, Compass a primit 76%, iar pentru sistemele de siguranţă a obţinut 43%. Jeep Compass a obţinut un punctaj foarte slab şi la protecţia pietonilor – 23%.

Pentru pasagerul adult Duster a punctat 74%. Şi când vine siguranţa copiilor Duster este mai bun decât Jeep Compass, cu 78% faţă de 76% cât a obţinut modelul american.

La capitolul siguranţa pietonilor, Duster are un  procent de 28%.

În schimb, la Asistenţa de siguranţă (Safety Assist) Jeep Compass surclasează SUV-ul românesc pentru că pe modelul Duster testat de EuroNCAP nu există  sistemul de control electronic al stabilităţii (ESC), aşa că Dacia nu a punctat la accest capitol. SUV-ul american are în echiparea standard sistemul ESC.

În mod normal, o evaluare în 2011 sau 2012 nu este echivalentă cu un realizată acum 3 sau 4 ani, dar Dacia Duster a fost evaluată exact acum un an, în februarie 2011, iar testele şi criteriile nu s-au schimbat foarte mult.

Dacia Duster 1.5 DCi Lauréate are o masă proprie de 1.180 kg, iar Jeep Compass cântăreşte 1.671 kg. Ambele modele testate fac parte din segmentul SUV-urilor compacte.

 

Dacia Duster

 

 

Jeep Compass

 

Vezi aici rezultatele complete ale testelor EuroNCAP Dacia Duster şi Jeep Compass

Dacia Logan şi Sandero au obţinut trei stele la testele EuroNCAP.