Dacia Spring, motiv de REVOLTĂ în rândul angajaţilor Renault din Europa. „Nu vrem să fie fabricată în China. E de neconceput”

Un scandal uriaş a fost declanşat de sindicatele Renault din Franţa din cauza Dacia Spring. Angajaţii sunt revoltaţi de faptul că maşina electrică produsă în China va fi vândută în Europa. "E de neconceput", spun sindicaliştii care nu concep ca modelul electric să fie făcut altundeva decât în uzinele franceze. Mai mult, oamenii sunt tot mai nemulţumiţi pentru că locurile de muncă le-au fost puse în pericol, până când Renault a reuşit să obţină în iunie un împrumut garantat de stat în contextul crizei COVID-19, scrie Bloomberg.

RomaniaTV.net
23 oct. 2020, 12:31
Dacia Spring, motiv de REVOLTĂ în rândul angajaţilor Renault din Europa. „Nu vrem să fie fabricată în China. E de neconceput”

Sindicaliştii au atacat virulent conducerea Renault pentru că a decis să exporte Dacia Spring, maşina electrică produsă în provincia chineză Hubei, în Europa.

„Ne opunem cu desăvârşire ca modelul Spring să fie fabricat în China. Nu face parte din susţinerea oferită de Guvern industriei auto şi locurilor de muncă din Franţa”, a declarat Frank Daoust, un purtător de cuvânt al sindidatului CFDT, conform Bloomberg.

Planul Renault de a aduce Dacia Spring în Europa ar putea avea şi implicaţii politice. Producătorul auto a atras o parte din împrumutul de cinci miliarde de euro acordat la începutul anului de statul francez. Preşedintele Emmanuel Macron a pus la dispoziţie fondurile, numai după ce Renault s-a consultat cu sindicatele să revitalizeze activitatea din două fabrici din Franţa.

Dacia lansează Duster Pick-up în România. Modelul poate fi achiziţionat de joi, care va fi preţul de pornire

De asemenea, sindicatul FO, care reprezintă angajaţii Renault, a cerut conducerii companiei ca Franţa să devină un centru de excelenţă pentru producerea de maşini electrice. Sindicaliştii au reclamat faptul că amprenta de carbon a modelului Dacia Spring va fi „dezastruoasă” deoarece transportarea maşinii din China în Europa implică un nivel ridicat de emisii de dioxid de carbon.

„Este de neconceput şi iresponsabil ca aceste maşini să fie fabricate altundeva decât în Franţa”, au precizat reprezentanţii FO într-un comunicat.

Unde se fabrică Dacia Spring

Renault va produce modelul electric Spring la fabrica pe care o administrează împreună cu Dongfeng Motor Group Co şi Nissan la uzina din oraşul chinez Shiyan, acolo unde este construit şi modelul Renault City K-ZE. De asemenea, Renault va construi maşini electrice la fabrica din Douai, din nordul Franţei.

Maşinile electrice produse în China care vor ajunge în Europa

Producătorii de automobile plănuiesc să aducă în Europa numeroase vehicule electrice, pe care le fabrică în China. Printre modele se numără BMW iX3, a cărui producţie a început deja în Shenyang, şi Tesla Model 3, care este construită în apropiere de Shanghai. De asemenea, Daimler vrea să mute producţia Smart-ului electric în China. O strategie similară va fi adoptată şi Volvo, care se află în proprietatea companiei chineze Zhejiang Geely Holding Group.

Cât va costa Dacia Spring. Maşina electrică ar putea fi cea mai ieftină din Europa


loading...