Dacia a lansat marţi primul său model de maşină electrică online PRIMELE IMAGINI cu Dacia Spring

Dacia va lansa marți primul său model de mașină electrică, compania postând în acest sens luni un mesaj pe contul de Facebook, care anunță: „r-EV-oluția Dacia începe mâine”.

RomaniaTV.net
03 mart. 2020, 05:51

Compania anunța în urmă cu două săptămâni că va prezenta, în premieră mondială, cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață, în data de 3 martie. Prezentarea urma să aibă loc în cadrul Salonului auto de la Geneva, care a fost anulat din cauza epidemiei de coronavirus.

Ușoară și compactă, versiunea de serie vizează o autonomie de circa 200 km conform normelor WLTP, fapt care garantează o utilizare polivalentă, atât în mediul urban, cât și pe trasee interurbane. Modelul de serie va fi disponibil în 2021.

Pentru a reuși această nouă revoluție, Dacia profită de experiența de 10 ani a Grupului Renault, pionier și lider în materie de mobilitate electrică.

Caroseria de culoare gri închis, cu elemente decorative portocalii fluorescente, beneficiază de protecții laterale și de scuturi integrate în barele față și spate. Aspectul de SUV este subliniat de garda la sol supra-înălțată și de prezența barelor de pavilion. Showcar-ul Dacia Spring este un vehicul de segment mini electric și electrizant. Dimensiunile sale reduse îl recomandă ca soluția ideală pentru o utilizare zilnică fără griji.

O atenție deosebită a fost acordată blocurilor optice. În partea frontală, farurile100% LED sunt divizate în două niveluri: o linie orizontală în partea superioară și o serie de elemente grafice integrate în bara de protecție. În spate, cele 4 blocuri optice, de asemenea 100% LED, formează un dublu Y, anunțând viitoarea identitate luminoasă a modelelor Dacia.

În acest moment nu există informaţii legate de locul unde se va desfăşura prezentarea, dar se pare că aceasta va fi transmisă live online.

Postarea rulează o secvență video cu câteva elemente ale noii mașini. Cel mai probabil scenariu pentru Dacia este ca modelul Renault K-ZE, lansat în China, să fie adaptat pieţei europene. Modelul a fost prezentat în septembrie 2018 în cadrul Salonului Auto de la Paris pentru a fi lansat pe pieţele emergente. Maşina ar putea costa circa 15-20.000 de euro. Francezii de la Renault mai au în portofoliu modelul ZOE, care are un preţ de la circa 30.000 de euro cu TVA.

Citeşte şi: Un furnizor de telefonie dispare de pe piaţă din 31 martie. Ce trebuie să ştie utilizatorii

Partea frontală a showcar-ului Spring, cu noua semnătură luminoasă și cu profilul specific al capotei și al calandrului, exprimă robustețe.

Beneficiind de o motorizare 100% electrică și de o baterie adaptată pentru o utilizare cotidiană, Dacia Spring răspunde nevoilor pragmatice de mobilitate urbană și interurbană. Robust, vehiculul oferă atât clienților particulari, cât și proprietarilor de flote, toate avantajele mașinilor electrice: ușurința în manevrare, funcționarea silențioasă, absența vibrațiilor, emisiile zero. În plus, alimentarea este simplă, iar nevoile de întreținere ale vehiculului sunt reduse.

Dacia Spring reprezintă astfel o soluție ideală pentru noile servicii de mobilitate, precum flotele de vehicule în car-sharing. Versiunea de serie va fi propusă așadar și pe această piață, în care Grupul Renault este deja angajat cu cea mai mare flotă de vehicule în car-sharing din Europa (7 800 ZOE, Kangoo Z.E. și Twizy).

Pentru jurnaliștii auto conceptul preznetat astăzi de grupul Renault, sub tutela căruia se află marca Dacia, nu a avut multe secrete. Asta pentru că informațiile preliminare arătau clar legătura directă a acestuia deja cunoscutul model electric K-ZE comercializat în Asia. Totodată, trebuie menționat faptul că, încă din septembrie 2019, șeful de pe atunci al francezilor, Thierry Bollore, anunța că grupul său lucrează la un vehicul electric care va putea fi vândut în Europa. „Nu toată lumea își poate permite prețul vehiculelor electrice aflate astăzi pe piață. Producătorii lucrează la mașini de înaltă calitate, dar elementul cheie este să facem mobilitatea electrică accesibilă”, explica, pe atunci, Thierry Bollore.

De asemenea, cu un an înainte, în septembrie 2018, conceptul K-ZE a fost prezentat în cadul unui eveniment restrâns numit „Electric Night” chiar de Carlos Ghosn, controversatul fost șef al Alianței Renault – Nissan. Acesta declara că „grupul Renault a fost un pionier și este lider în segmentul vehiculelor electrice. Modelul nostru nou, accesibil, urban și inspirat de liniile unui SUV, Renault K-ZE, reunește întreaga experiență a grupului: leadership-ul în domeniul vehiculelor electrice, expertiza noastră în vehicule accesibile și capacitatea de a construi parteneriate puternice”.

Tot la acel eveniment, la care a luat parte și LifeNews.ro, oficialul menționa că modelul K-ZE va ajunge și în Europa, însă nu a fost luată decizia dacă aici va purta marca Renault sau Dacia. „E încă devreme. Întâi să vedem evoluția pe piața chineză”, explica Ghosn.

Prin urmare, viitorul model Dacia 100% electric, o versiune adusă la stadarde europene a modelului K-ZE produs și comercializat în China ar putea avea un preț de circa 15.000 de euro, sub cel mai ieftin model electric aflat în prezent pe piața din România, Skoda Citigo-e iV, care costă 19.990 de euro. De altfel, într-o declarație dată anul trecut revistei britanice Autocar, Thierry Bolloré susținea chiar că modelul ar putea costa „în jur de 10.000 de lire sterline”. Ideea că urmașul acestui concept electric Dacia va avea un preț redus este confirmată și de modul în care oficialii Renault au anunțat vehiculul. Conform acestora, „Dacia deschide un nou capitol și își începe revoluția electrică. Fidelă istoriei sale de «gamechanger» în industria auto, marca Dacia intră pe piața electrică și va prezenta un showcar 100% electric. O revoluție care valorifică experiența de peste 10 ani a grupului Renault în domeniul mobilității electrice”.

Varianta chineză a lui K-ZE are o baterie de 26.8 kWh, un motor de 44 CP și o autonomie NEDC de circa 250 km. Prețul actual pe piața chineză este de aproximativ 8.650 de dolari.

În acest noian de vești bune, vine și una mai puțin plăcută pentru români. Viitorul model electric Dacia va fi importat în Europa din China, deci nu va fi produs la Mioveni. Cel puțin deocamdată. Asta pentru că uzina din România nu poate produce încă vehicule electrice, fapt confirmat, la solictarea LifeNews.ro, chiar de Christophe Dridi, directorul general al Automobile Dacia și al grupului Renault în România.

Deși, la fel ca presa din întreaga lume, ne asumăm „vina” de a nu putea prezenta informații de la fața locului din cauza anulării expoziției de la Geneva, LifeNews.ro a decis să încerce preluarea tuturor informațiilor importante sub titulatura Geneva Online Motor Show 2020 (GOMS 2020).

În ultimii 15 ani, Dacia și-a lăsat amprenta asupra pieței auto, reușind două adevărate revoluții prin modelele Logan (pe piața vehiculelor noi) și Duster (în segmentul SUV).  Marca a știut să evolueze și să se adapteze nevoilor utilizatorilor rămânând fidelă valorilor sale : o ofertă de mașini simple, moderne, fiabile și robuste, la prețul corect. Un adevărat success story care i-a permis să seducă 6,5 milioane de clienți și să se impună ca lider european al vânzărilor către persoane fizice cu modelele Logan, Sandero și Duster.

Dacia Spring electric se înscrie în viziunea Grupului Renault de a oferi o mobilitate durabilă, accesibilă tuturor, respectând valorile și filozofia mărcii Dacia. Acest showcar prefigurează un model de segment mini cu 5 uși și 4 locuri, beneficiind de o motorizare 100% electrică. Spațios, vehiculul afișează atributele recunoscute ale mărcii : simplitate, robustețe și accesibilitate.