Dacian Cioloş a renunţat la întâlnirea cu Cîţu şi Kelemen Hunor după ce PNL l-a trimis să caute susţinere la PSD şi AUR

Biroun Executiv al PNL s-a întrunit vineri pentru a discuta mandatul cu care Florin Cîţu urma să se prezinte la întâlnirea cu premierul desemnat Dacian Cioloş şi cu Kelemen Hunor.

15 oct. 2021, 13:44
Dacian Cioloş a renunţat la întâlnirea cu Cîţu şi Kelemen Hunor după ce PNL l-a trimis să caute susţinere la PSD şi AUR

Premierul desemnat Dacian Cioloș a făcut vineri apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, punctând că USR rămâne determinat pentru formarea unui guvern. „Mergem până la capăt”, a spus liderul USR.

„România are nevoie de un guvern cu puteri depline. Nu putem să pansăm ego-uri rănite. Important e să discutăm și să oferim soluții. Nu este pregătit PNL să ofere soluții, USR va face acest lucru. Până duminică, PNL știe unde să ne găsească în cazul în care au alte idei. E o urgență, acesta este și motivul pentru care am făcut propunere de premier”, a spus Dacian Cioloș.

„Nu pot decât să fac în continuare un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, pentru că România are un guvern. Eu sper să putem găsi soluția. USR rămâne în continuare determinat și eu ca premier desemnat rămân determinat să propun până la începutul săptămânii viitoare un Guvern în Parlament, pentru că acolo se vede dacă există sau nu susține pentru un guvern”, a spus Dacian Cioloș.

 

 

BEx-ul liberalilor a decis în unanimitate că singura variantă pe care o susţin este cea cu Florin Cîţu premier, astfel încât le-au transmis foştilor parteneri de la USR să meargă întâi la negocieri cu PSD şi AUR, alături de care au demis guvernul prin moiune de cenzură.

„90% din timp am vorbit despre problemele reale ale României şi doar 10% despre politic. AM hotarat introducerea certificatului verde pentru activitatile economice neesentiale. Stiu ca este o masura nepopulara, dar ne asumam responsabilitatea, pentru ca este mai bine decat sa intramin lockdown economic.

Rareş Bogdan: „Nu ştiu dacă Dacian Cioloş a terminat negocierile cu AUR şi cu PSD”
Decizia politica este simpla. Guvernul PNLa fost demis in Parlament prin motiune de cenzura. Votul pentru motiune este unul politic si votul USR a fost unul definitoriu pentru demiterea guvernului. Astfel, responsabilitatea formarii unui guvern este a USR si in subsidiar a PSD si AUR. Astfel, PNL cere USR sa faca intai discutii cu PSD si AUR.

Dacian Cioloş merge în Parlament cu un guvern exclusiv USR

Daca USR nu va face majoritatea necesara pentru a forma un guvern, PNL va demara negocierile cu toate partidele responsabile, excluzand AUR, pentru formarea unui guvern siunei majoritati”, a spus Florin Citu, la ieşirea din BEx.

În urma anunţului preşedintelui PNL, surse politice din USR au transmis că Dacian Cioloş l-a sunat pe premierul demis Cîţu şi a anulat întâlnirea ce urma să aibă loc vineri după-amiază, deoarece poziţia liberalilor este clară şi negocierile nu-şi mai aveau rostul.

În aceste condiţii, premierul desemnat Dacian Cioloş urmează să anunţe că va merge cu Guvern minoritar în Parlament, afirmă surse politice.

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat, la Europa FM, de ce nu crede că această variantă va avea succes.

„Nu văd cine l-ar vota. Ar fi un Guvern de serviciu, însă ar fi unul foarte slab. Avem nevoie de un Guvern majoritar, nu de unul minoritar”, a spus acesta.

Citeşte şi: Biroul Executiv al PNL a decis: „Dacă USR nu va face o majoritate în discuţiile cu PSD şi AUR, PNL va demara discuţiile pentru a forma un guvern cu toate partidele responsabile, excluzând AUR”


loading...