Dacian Cioloş: Achiziţia avioanelor F16 reprezintă o investiţie majoră în creşterea capabilităţii noastre de apărare

Dacian Cioloș a declarat că achiziția avioanelor F16 reprezintă o investiție majoră pentru creșterea capabilității de apărare a României. Premierul a participat vineri la sosirea în țară a primelor avioane F-16 Fighting Falcon, la Baza Aeriană 86 de la Fetești, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
07 oct. 2016, 09:56

„Salut această decizie strategică luată de decidenții români în 2013. Este într-adevăr o zi istorică pentru România și pentru Forțele Aeriene Române și cred că este o zi meritată pentru Forțele Aeriene Române care și-au făcut foarte bine datoria până acum și care au, prin această platformă, un nou instrument pentru a-și arăta performanța. Evoluția noastră în pas cu Alianța a necesitat încorporarea transformărilor NATO în cadrul procesului de adaptare a propriului sistem de apărare într-o manieră eficientă prin evitarea disipării eforturilor și a resurselor. Astfel, România și-a fixat un nivel de ambiție clar conturat în cadrul căreia, achiziția de la Portugalia a unui prim set de avioane multirol de înaltă performanță reprezintă o investiție majoră în creșterea capabilității noastre de apărare”, a spus Cioloș în discursul rostit la ceremonia prilejuită de sosirea în țară a primelor avioane F-16 Fighting Falcon, care a avut loc vineri la Baza Aeriană 86 de la Fetești.

Cioloș a reamintit că România are „un important acord politic național” care prevede acordarea a 2% din PIB pentru apărare din 2017.

Totodată, premierul român a mulțumit Guvernului portughez pentru sprijinul acordat în derularea acordului semnat în 2013, afirmând că este un model de cooperare care se poate extinde în mai multe domenii, inclusiv în cel economic.

„Consider că această cooperare reprezintă un exemplu de excelență care va continua și după livrarea tuturor celor 12 avioane până la atingerea capabilității operaționale inițiale. (…) Putem adânci parteneriatul nostru și la nivelul proiectelor de dezvoltare în cadrul UE, unde vedem un nou început al dezbaterilor privind politica de cooperare în domeniul securității și apărării comune. (…) Programul de dotare a Forțelor Aeriene Române cu avioanele F16 va reprezenta un excelent punct de plecare și pentru proiecte de cooperare mai amplă, în zona economică unde există un cert potențial de dezvoltare. Este foarte probabil ca excelenta cooperare în domeniul apărării dintre România și Portugalia să fie urmată de una industrială, în ceea ce privește dezvoltarea capacității autohtone de sprijin logistic al aeronavelor F16”, a mai spus Cioloș.

Alături de prim-ministrul Dacian Cioloș, la ceremonie au mai fost prezenți vicepremierul Costin Borc dar și miniștrii Apărării din România și Portugalia.