Cioloş: Am primit mai multe informaţii în aceste zile de la SRI. Guvernul a trimis la Parchet raportul Hexi Pharma

Premierul Dacian Cioloș a declarat, vineri, că a primit mai multe informații de la SRI, inclusiv legate de infecțiile nosocomiale și de potențiale probleme la modul cum s-au negociat și semnat anumite contracte. Totodată, Guvernul a sesizat Parchetul în legătură cu raportul privind produsele Hexi Pharma.

13 mai 2016, 13:02
Cioloş: Am primit mai multe informaţii în aceste zile de la SRI. Guvernul a trimis la Parchet raportul Hexi Pharma

Potrivit prim-ministrului, Ministerul Sănătății o să facă un audit asupra contractelor care au fost semnate până acum, iar Corpul de control al Guvernului face verificări pe baza informațiilor primite de la SRI.

„Ministerul Sănătății o să facă un audit și asupra contractelor care au fost semnate până acum. Am primit mai multe informații în aceste zile și de la Serviciul Român de Informații. Apropo, domnul director mi-a arătat că în ultimii ani a trimis autorităților guvernamentale mai multe informări legat de inclusiv de infecțiile nosocomiale. L-am rugat să-mi trimită o sinteză și mi-a trimis acum o sinteză a informațiilor pe care le avea, inclusiv potențiale probleme la modul cum s-au negociat și semnat anumite contracte. Corpul de control al Guvernului verifică pe baza acestor informații, face anumite verificări”, a afirmat Cioloș, vineri, la Ministerul Sănătății.

Dacian Cioloş a trimis Corpul de control la spitalele din Bucureşti şi la Ministerul Sănătăţii

De asemenea, Cioloș a anunțat că a decis să trimită la Parchet raportul realizat de Inspecția Sanitară de Stat în urma controlului desfășurat în cazul Hexi Pharma.

„Am avut din nou o discuție cu conducerea, cu secretarii de stat, secretarul general de la Ministerul Sănătății. Am trecut în revistă deciziile pe care le-am luat luni și modul în care ele s-au realizat. Știți deja de rezultatele testelor la ICECHIM pentru Hexi Pharma și rezultatele controlului realizat de Inspecția Sanitară de Stat. În baza acestor rezultate, s-a luat decizia și s-a comunicat în spitale a retragerii produselor Hexi Pharma. Știu că ministerul a facilitat accesul la informații spitalelor legat de lista cu celelalte firme producătoare și distribuitoare, pentru ca spitalele să se poată aproviziona rapid. Știu că și Autoritatea Națională a Achizițiilor Publice a dat niște clarificări legat de posibilitatea de a semna rapid niște contracte de aprovizionare pentru cei care aveau nevoie. Am decis să trimitem acest raport al Inspecției Sanitare de Stat și la Parchet, să fie acolo la dosar cu celelalte informații pe care Parchetul le-a mai obținut”, a afirmat prim-ministrul, la Ministerul Sănătății.

Dacian Cioloş a anunţat că săptămâna viitoare vor fi luate măsuri privind achiziţiile publice în domeniul sănătăţii, inclusiv al produselor biocide.

„Până la sfârşitul săptămânii viitoare o să venim cu proceduri noi legate de achiziţiile publice ale biocidelor. Se lucrează în momentul de faţă la nişte specificaţii tehnice standard care vor sta la baza unui ordin al preşedintelui ANAF, pe baza cărora se vor face aceste achiziţii tocmai pentru a evita probleme apărute şi în trecut cu anumite contracte cu dedicaţii şi am cerut totodată conducerii ministerului, secretariatului general, să-mi facă o evaluare şi cu alte tipuri de achiziţii care se pot face pe baza aceloraşi proceduri standardizate, pentru mai multă transparenţă şi pentru mai multă claritate”, a spus Cioloş.

Iohannis şi Cioloş, despre scandalul dezinfectanţilor: Se impune adoptarea unui nou set de norme de control şi testare

Premierul a cerut conducerii Ministerului Sănătăţii, dar va cere şi autorităţilor publice locale să facă audit pe contracte, în primul rând pe cele pentru biocide, dar nu numai, în spitalele care sunt în subordinea lor.

Şeful Executivului a mai spus că cei care vor continua să folosească produsele Hexi Pharma o fac pe răspunderea lor, amintind că unele spitale sunt în subordinea Ministerului Sănătăţii, iar altele în subordinea primăriilor.

„Dispoziţia autorităţilor e foarte clară. Dacă mai sunt unii care le folosesc, o fac pe răspunderea lor”, a spus Cioloş.