Dacian Cioloş, anunţuri importante despre proiectul noii legi a SALARIZĂRII: „Nu scade niciun salariu”

17 05. 2016, 17:13

Dacian Cioloş a arătat că educaţia, sănătatea şi administraţia publică sunt domeniile de la care populaţia are cele mai mari aşteptări şi, prin urmare, şi cele în care era important să se înceapă o reformă. „Dacă nu începem şi cu reforme în domeniile din care există aşteptări mari din partea societăţii o să păstrăm dezechilibre de salarii care se perpetuează de ani întregi. Ceea ce ne propunem noi să facem este să venim cu un domeniu pe care vrem să ni-l asumăm nu doar pe partea de salarizare, ci şi cu reforme care să-i redea credibilitatea. Acesta va fi mandatul cu care va fi instalat şi noul ministru al Sănătăţii, de a continua un proces de schimbare în sistemul de sănătate care să-i redea credibilitatea prin mai multă claritate, transparenţă, performanţă în management, printr-o utilizare mai eficientă a fondurilor”, a declarat premierul Dacian Cioloş, după întâlnirea avută de reprezentanţii Guvernului cu liderii sindicatelor din sistemul bugetar.

Şeful Executivului a precizat că pentru moment Guvernul îşi „permite” pentru moment să acorde bonusuri de performanţă doar în Sănătate şi Educaţie. „Vom introduce şi elemente noi de stimulare a calităţii în sistemul publica printr-un sistem de bonusuri de performanţă. Acestea vor fi acordate doar pe baza anumitor criterii de performanţă. Aceste bonusuri ni le putem permmite deocamdată pentru sănătate şi educaţie, iar apoi se va continua şi pentru celelalte domenii”, a subliniat Dacian Cioloş, adăugând că proiectul se va afla în următoarele două săptămâni în dezbatere publică, urmând să sufere eventuale modificări, ca urmare a dicuţiilor cu partenerii sociali.

„Suntem conştienţi de aşteptările care există la salariaţii din sectorul public. Guvernul Cioloş nu poate să corecteze toate problemele acumulate în timp, dar am promis un proces transparent de a aborda problemele prin dialog asumâdu-ne ceea ce putem să facem prin prioritizare. Când pornim la reforme trebuie început de undeva şi e important să mergem până la capăt. Sper ca acest proiect să fie punctul de pornire a ceea ce ar trebui să însemne eficienţa sectorului public. Este foarte important de subliniat că acest proiect de ordonanţă nu va scădea niciun salariu, ci vor creşte în anumite domenii. Acest proiect nu va afecta salariile existente în momentul de faţă”, a punctat Dacian Cioloş.

Ce prevede proiectul de OUG privind modificarea Legii Salarizării

Pe 17 mai, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice lansează în dezbatere publică proiectul de ordonanță de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016.

Proiectul de ordonanță de urgență urmărește rezolvarea disfuncționalităților de încadrare pentru toate familiile ocupaționale, corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în sănătate, creșterea echității salariale în administrația publică centrală și introducerea de bonusuri de performanță pentru Sănătate și Educație. Această opţiune rezolva încadrările (și implicit remunerațiile) diferite pentru persoane pe aceleași funcții, cu aceeași vechime și cu aceleași atribuții, în cadrul aceleiași unități şi reducerea diferențelor salariale din administraţia publică centrală. Totodată, se introduce un sistem de premiere bazat pe performanță pentru personalul din sistemul de Sănătate şi pentru personalul din Educație, începând cu luna ianuarie 2017.

Potrivit proiectului, începând cu august 2016, personalul care își desfășoară activitatea în aceleași condiții și care beneficiază de un salariu de bază mai mic decât cel maxim stabilit în cadrul aceleiași instituții va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază din instituția respectivă.

Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor din aceeaşi instituţie publică, respectiv unitate, soldele de funcţie sau salariile de funcţie în care nu a fost cuprins cuantumul soldei de merit/ salariului de merit la nivelul anului 2009, vor fi stabilite la nivelul în plată al soldelor de funcţie/salariilor de funcţie care cuprind cuantumul soldei de merit/ salariului de merit. Corecțiile aduse soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prin aplicarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență nu constituie majorări ale soldelor de funcţie/salariilor de funcţie în sensul prevederilor art. 60 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

Tot din august 2016, pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, rămân la nivelul lunii iulie 2016, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

De asemenea, proiectul prevede că, de la aceeași dată, salariile de bază ale personalului din aparatul administrației publice centrale se stabilesc la nivelul de 70% din nivelul salariilor de bază aferente funcţiilor din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Nivelul concret de salarizare urmează să fie stabilit prin ordin comun al Secretariatului General al Guvernului şi al ordonatorilor principali de credite, cu precizarea că, dacă salariile de bază determinate potrivit celor relatate mai sus sunt mai mici decât cele aferente lunii iulie 2016, se păstrează cele aferente lunii iulie 2016.

Impactul bugetar al Proiectul de ordonanță de urgență este de 2,296.23 milioane lei.