Dacian Cioloş, chemat în Senat pentru a da explicaţii privind acţiunea ANAF de evacuare a sediilor Antenelor

Senatul a decis, marţi, la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu, să-l cheme pe premier pentru a da explicaţii cu privire la acţiunea ANAF în cazul Antena 3, pe care preşedintele Senatului a calificat-o drept "un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei şi de anihiliare a presei".

16 feb. 2016, 09:50
Dacian Cioloş, chemat în Senat pentru a da explicaţii privind acţiunea ANAF de evacuare a sediilor Antenelor

„În baza articolului 111 al Constituţiei, Senatul are dreptul să ceară Guvernului să dea explicaţii şi vreau să fiţi de acord ca, în numele Senatului, să cerem primului ministru al României mâine să vină de urgenţă în faţa Senatului să dea explicaţii referitoare la acţiunea unor instituţii din subordinea Guvernului, care nu pot fi puse în registrul economic al unor sume de bani”, a spus preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Citeşte: Antena 3 a primit ordin de evacuare de la ANAF. Ce prevede Codul Civil la capitolul Evacuare

El a spus că acţiunea sa nu se referă la recuperarea unor sume de către ANAF.

„Este practic un plan bine pus la punct de suspendare a democraţiei, iar capitolul anihilării presei şi al libertăţii de exprimare, mai ales pentru presa incomodă şi nealiniată, neobedientă, nu putea fi omisă. Descinderea brutală şi supranumerică desfăşurată de ANAF la adresa unei televiziuni, cu controlul identităţii persoanelor aflate în sediu, un control abuziv, din care nu au lipsit probabil folosirea gazelor lacrimogene, asta era ceea ce se mai putea face în plus, mi se pare că ajunge să fie expresia ultimă a acestor derapaje şi excese permanente care se întâmplă în Romnia în ultima perioadă”, a declarat preşedintele Senatului.

La rândul său, liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a spus că social-democraţii se raliază acţiunii lui Tăriceanu, scrie Mediafax.

„PSD nu poate asista nepăsător la această tentativă de suprimare a unui post de televiziune din România – stat European, România membru al UE”, a susţinut Fifor.

O poziţie similară a avut-o şi reprezentantul UDMR, Verestoy Attila.

„Nu putem fi bănuiţi că iubim Antena 3, nu putem fi acuzaţi că suntem partizani pentru a susţine o cauză a unui post de media. (…) În concepţia noastră democraţia înseamnă să asigurăm dreptul de a spune părerile celor care nu sunt de acord cu noi, de aceea considerăm că e un precedent periculos de a introduce pe cale administrativă o măsură care, în consecinţă, înseamnă suprimarea dreptului de expunere a unor opinii în media din ţara noastră”, a opinat Verestoy Attila.

Senatorul liberal Marius Obreja a spus că PNL încurajează şi sprijină acţiunile instituţiilor statului „de la cap şi până la coadă”, dar nu pot fi de acord cu „abuzuri”.

„PNL şi nici eu nu putem însă să fim de acord cu momentele sau acţiunile în care instituţiile îşi depăşesc atribuţiunile sau intră într-o zonă a abuzului”, a menţionat Obreja.

Propunerea preşedintelui Senatului a primit 70 de voturi favorabile, 3 abţineri, 2 voturi împotrivă.

Jurnaliştii postului Antena 3 au anunţat luni după-masă că la sediul televiziunii s-au prezentat inspectori ANAF, care îi somează să părăsească de urgenţă clădirea. ANAF a confirmat că a emis o notificare de eliberare a sediilor Antenelor în termen de 5 zile lucrătoare, pentru recuperarea prejudiciilor stabilite de instanţă în procesul lui Dan Voiculescu.