Dacian Cioloş: Cu tot respectul pentru doamna Anisie, cred că un astfel de ministru ar trebui să fie din afara sistemului actual

Dacian Cioloș îi cere președintelui Klaus Iohannis un nou pact național pentru Educație, în care ministrul de resort să nu fie schimbat timp de cinci ani, pentru a-și îndeplini obiectivele. Cioloș spune că actualul ministru al educației, Monica Anisie, nu s-ar potrivi într-un astfel de post, pentru că ar trebui să provină din afara sistemului.

05 dec. 2019, 14:17
Dacian Cioloş: Cu tot respectul pentru doamna Anisie, cred că un astfel de ministru ar trebui să fie din afara sistemului actual

„Președintele Klaus Iohannis ar trebui să inițieze un nou pact național pentru Educație, unul care să prevadă, pe lângă procentul din PIB alocat obligatoriu de guverne, și un acord între toate partidele politice pentru păstrarea aceluiași ministru la Ministerul Educației minimum cinci ani, indiferent cât de des se succed guvernele și indiferent de culoarea politică a acestora.

Cu tot respectul pentru doamna Anisie, cred că un astfel de ministru ar trebui să fie din afara sistemului actual, dar să îl cunoască bine, de preferat o personalitate publică recunoscută tocmai pentru performanță în economia reală.

Președintele Iohannis a strâns suficiente astfel de personalități în grupurile de lucru ale proiectului România Educată. Avem nevoie de obiective concrete legate de performanța copiilor, nu numai de sumele alocate sistemului de educație, dar, cel mai important, avem nevoie de coerență și stabilitate, dincolo de interesele electorale ale candidaților și partidelor. Ministerul Educației trebuie scos în afara jocurilor politice”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

Președintele Klaus Iohannis a lansat în urmă cu exact un an, pe 5 decembrie 2018, proiectul „România Educată”, care  propune schimbări radicale în privința Educației naționale. Printre măsurile urmărite se numără scăderea treptată a vârstei de școlarizare, obligativitatea vaccinării sau educația parentală în școli, orizontul de realizare a acestor obiective fiind 2030.

Citește și: Dacian Cioloş critică reacţia ministrului Educaţiei în legătură cu rezultatele testelor PISA: „Seninătatea doamnei ne dă fiori”