Dacian Cioloş: Dacă aplicăm Strategia Anticorupţie, nu vom mai avea nevoie de MCV

Aplicarea Strategiei Anticorupție va duce cu siguranță la situația în care România nu va mai avea nevoie de monitorizarea din exterior impusă prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), a declarat premierul Dacian Cioloș, marți, la Palatul Victoria.

19 iul. 2016, 10:47
Dacian Cioloş: Dacă aplicăm Strategia Anticorupţie, nu vom mai avea nevoie de MCV

„Aplicarea acestei strategii este importantă nu doar din perspectiva însănătoșirii noastre ca societate (…), dar ea, în măsura în care este aplicată, va contribui în mod semnificativ pozitiv (…) și la percepția noastră în exterior (…). Încă mai avem acel Mecanism de Cooperare și Verificare, care a fost impus României și Bulgariei acum 10 ani, când am intrat în Uniunea Europeană, și (…) este disputat și în România dacă acel mecanism trebuie sau nu mai trebuie să fie păstrat. Unii spun nu mai e cazul să fie păstrat, pentru că ține de o chestiune de mândrie națională, alți, dimpotrivă, spun e nevoie să fie păstrat, pentru că avem nevoie în continuare de monitorizare externă în ceea ce facem în interior. Eu văd acest lucru în primul rând (…) prin prisma capacității noastră de a ne însănătoși (…) și cred că trebuie să ajungem la eliminarea oricărei nevoi de a fi atenționați din exterior pentru lucruri care sunt evidente pentru noi și vizavi de care noi închidem ochii. În măsura în care vom aplica această Strategie Anticorupție, vom ajunge cu siguranță, și sper eu cât mai repede posibil, la o situație în care să nu mai avem nevoie de această monitorizare din exterior, nu doar din motive de mândrie națională, ci pentru că vom putea demonstra și ne vom demonstra nouă înșine că suntem capabili să ne spălăm rufele murdare în familie, atunci când e cazul, și să le curățim și că suntem capabili să ne asumăm noi, ca societate, obligațiile pe care le avem față de noi”, a spus premierul Cioloș, în deschiderea dezbaterii publice privind noua Strategie Națională Anticorupție, organizată de Ministerul Justiției și Cancelaria prim-ministrului.

Prim-ministrul Cioloș a salutat totodată implicarea Ministerului Justiției în cadrul OCDE.

„Dincolo de faptul că această organizație (…) vizează în primul rând partea economică, există o componentă anticorupție importantă. Pentru că lupta împotriva corupției este un precursor al unei economii eficiente și funcționale oricâte măsuri de ordin fiscal sau legislativ ar fi luate. Și, sigur, nu e un secret, România își dorește statutul de membru al OCDE, pentru a putea împărtăși cu ceilalți experiența în dezvoltarea economică și din această perspectivă modul în care vom progresa pe lupta împotriva corupției cu siguranță ne va ajuta și în atingerea acestui obiectiv”, a mai spus Cioloș.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, la lansarea Strategiei Naţionale Anticorupţie: Corupţia, coroborată cu indiferenţa, poate să ucidă literalmente