Dacian Cioloş: Delta Dunării are alocat peste un miliard de euro de euro în următorii 4 ani

Delta Dunării are alocat peste un miliard de euro până în 2020 pentru proiecte de mediu, a anunţat luni premierul Dacian Cioloş. Vicepremierul Vasile Dîncu a anunţat că Guvernul lucrează la un inventar al lucrurilor care împiedică dezvoltarea Deltei.

18 apr. 2016, 13:14
Dacian Cioloş: Delta Dunării are alocat peste un miliard de euro de euro în următorii 4 ani

Dacian Cioloș a declarat, luni, că Delta Dunării și zona aferentă acesteia au asigurat un buget de 1,114 miliarde de euro până în 2020, pentru finanțarea de proiecte eligibile pe diferitele programe operaționale.

Dacian Cioloș a participat, luni, la Tulcea, la dezbaterea Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării împreună cu mai mulți miniștri și reprezentanți ai administrației centrale și locale cu responsabilități în implementarea acestei strategii.

Potrivit lui Cioloș, aceasta a fost ultima dezbatere publică în procesul de elaborare a Strategiei pentru dezvoltarea durabilă a Deltei Dunării.

„Este o ultimă discuție înainte de a intra în procesul de aprobare a acestei strategii. Noi ne propunem să finalizăm acest proces în luna iunie, în așa fel încât odată ce strategia este aprobată să putem trece la finanațarea de proiecte în cadrul acestui instrument teritorial de investiții. Acest instrument teritorial de investiții înseamnă că pentru zona Deltei Dunării sunt rezervate fonduri alocate pe diferitele programe operaționale din fonduri europene pentru perioada până în 2020. Deci practic Delta Dunării și zona aferentă au asigurat un buget de 1,114 miliarde de euro pentru perioada până în 2020 pentru a finanța proiecte eligibile pe diferitele programe operaționale, atât cele gestionate de Ministerul Fondurilor Europene, cât și de Ministerul Dezvoltării Regionale, dar și de Ministerul Agriculturii”, a spus Cioloș, citat de Agerpres.

Totodată, Dacian Cioloș a precizat că dincolo de fondurile alocate pentru Delta Dunării în acești ani, cel mai important este să se constituie „o dinamică de dezvoltare a acestei regiuni, care să fie asumată de actorii locali înșiși”. „În general să înțelegem faptul că viitorul Deltei presupune în primul rând capacitatea de a păstra și de a pune în valoare o civilizație socio-economică și de mediu locală specifică și nu idei care să vină din import”, a explicat Dacian Cioloș.

Prim-ministrul a mai spus că suma de 1,114 miliarde de euro va fi investită în patru domenii mari.

„Am discutat de cele patru domenii și teme mari (…) și anume mediul, protecția mediului, regenerarea mediului și punerea în valoare a mediului ca o resursă locală, inclusiv din punct de vedere social și economic. Apoi, un al doilea pilon care vizează investiții cu caracter economic durabil, dezvoltare locală, bazată pe resursele locale în primul rând, turism, agricultură, pescuit, servicii. Apoi, un al treilea pilon care vizează serviciile care trebuie să fie îmbunătățite pentru locuitorii Deltei, ne gândim aici la infrastructură, la transport, dar și la educație și sănătate. Apoi, un al patrulea pilon legat de infrastructura de transport și de comunicații pe care vor veni investiții. Aceste investiții vizează atât inima Deltei, deci zona umedă a Deltei, dar și regiunile din jurul Deltei și a reieșit din discuțiile pe care le-am avut astăzi că va trebui să găsim un echilibru între fondurile care sunt alocate în infrastructura pentru a conecta Delta la restul lumii, dar și fondurile care trebuie să fie rezervate în mod specific Deltei ca atare. Una din critici și din observații este că în previziunea de repartizare bugetară care a fost făcută până acum nu sunt suficiente fonduri alocate pentru inima Deltei și aceste lucruri le vom corecta sau le vom adapta imediat ce vom aproba această strategie”, a mai afirmat Dacian Cioloș.

Citeşte şi: Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Lucian Eduard Simion, revocat din funcţie

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) întocmește un inventar al tuturor „lucrurilor care blochează administrația publică” din Delta Dunării, astfel încât mecanismul financiar Investiții Teritorial Integrate (ITI)-Delta Dunării să poată fi aplicat cât mai curând, a declarat luni, la Tulcea, vicepremierul Vasile Dîncu.

„Există o serie de legi care necesită modificări. Facem un inventar al tuturor lucrurilor care acum blochează administrația. (…) Vom avea încă 30 de zile de transparență înainte de a aproba strategia în ședință de Guvern, astfel că există suficient timp pentru a se aduce modificări, pentru a avea un echilibru just, un echilibru, de exemplu, între cei care doresc ca această zonă să rămână izolată, ca să spun așa, pentru a nu se distruge natura, și nevoia oamenilor și a comunităților de a avea infrastructură, un trai civilizat”, a declarat luni, într-o conferință de presă la Tulcea, vicepremierul Vasile Dîncu.

Potrivit acestuia, dezbaterea organizată luni la Tulcea a deschis etapa de finalizare a Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Rezervației Biosferei Delta Dunării. În timpul dezbaterii pe tema Strategiei integrate de dezvoltare durabilă a Deltei Dunării, autoritățile locale și organizațiile neguvernamentale au cerut ministrului modificarea unor acte normative.

‘Există o serie de legi care necesită modificări, fiindcă aici există anumite condiții. Este vorba despre modificarea unor impozite, despre constituirea unor avantaje de compensare pentru locuitorii din această zonă’, a menționat ministrul Dîncu.

După dezbatere, premierul Dacian Cioloș, vicepremierul Vasile Dîncu, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, au inaugurat sediul Centrului de informare pentru finanțări europene și naționale. Evenimentul a fost urmat de o deplasare la Basilica paleocreștină din satul Niculițel, monument de arhitectură unic în Europa și reabilitat în ultimii ani prin fonduri europene de Consiliul Județean Tulcea.

Strategia integrată de dezvoltare durabilă a Rezervației Biosferei Delta Dunării va fi aprobată cel mai probabil la finele acestui semestru în ședință de Guvern, potrivit premierului Dacian Cioloș, astfel încât în perioada imediat următoare fondurile alocate noului mecanism financiar să poată fi accesate de comunitățile locale.

ITI-Delta Dunării este prevăzut în Acordul de Parteneriat încheiat în luna august a anului 2014 de către Guvern cu Comisia Europeană. Potrivit autorităților române, suma totală de care vor dispune exclusiv comunitățile locale de pe teritoriul Rezervației, respectiv județele Tulcea și Constanța, va fi de peste 1,1 miliarde euro, aceasta fiind constituită din fonduri alocate din programele operaționale și completată din fonduri guvernamentale.