Dacian Cioloş, despre guvernare: Când vrei să vezi rezultate de pe-o zi pe alta, faci lucruri superficiale

Guvernul va acționa pentru o schimbare durabilă, de mentalitate, în ciuda criticilor existente de câteva luni, potrivit cărora Executivul nu lucrează în interesul românilor și nu performează, a declarat Dacian Cioloș. Premierul afirmă că guvernul său nu este interesat de imagine.

27 mai 2016, 10:12
Dacian Cioloş, despre guvernare: Când vrei să vezi rezultate de pe-o zi pe alta, faci lucruri superficiale

„Aud de câteva luni că acest Guvern nu lucrează în interesul românilor, că nu lucrează în interesul țării, că nu performează, că nu arată rezultate. (…) Atunci când vrei să vezi rezultate de pe-o zi pe alta, faci lucruri superficiale. Atunci când faci lucruri cu consistență, rezultatele se văd mai târziu, dar ele încep să prindă rădăcini. Și eu asta vreau prin modul în care noi vom acționa ca și Guvern, nu atât să obținem rezultate pentru imagine, cât să lăsăm urme în așa fel încât acest proces de schimbare să fie durabil și o schimbare nu de suprafață, ci o schimbare de mentalitate, sper. Și asta presupune, în primul rând, ca noi să ne schimbăm mentalitatea și modul de abordare. De asta am și acționat, încă de la început, prin intermediul unor măsuri care să ducă la transparență, transparența deciziilor pe care le luăm, transparența modului în care cheltuim banii, pe predictibilitate în procesul decizional și, de aici începând, să mergem cât mai mult spre eficiență”, a declarat Dacian Cioloș, citat de Agerpres.

Premierul a mai spus că sănătatea, educația și administrația publică ar trebui să fie ‘pilonii’ oricărei țări dezvoltate care vrea performanță.

„Pentru ca economia românească să funcționeze, sunt conștient că nu e suficient ca mediul de business să-și facă treaba foarte bine dacă statul nu și-o face suficient de bine, în modul în care conduce și orientează politici publice esențiale și pentru creșterea economică. Mă gândesc aici la sănătate, mă gândesc la educație, mă gândesc la administrația publică. Aceștia trei ar trebui să fie pilonii oricărei țări dezvoltate, care vrea performanță socială și care vrea performanță economică. Și cred că a venit momentul ca și în aceste domenii (…) să avem un moment al adevărului, pentru că nu putem rezolva o problemă atâta timp cât n-o recunoaștem”, a precizat Dacian Cioloș.

Prim-ministrul a mai spus, în context, că în ultimii 25 de ani s-au ascuns „sub preș” problemele apărute în aceste domenii, iar în prezent este plătit prețul „indolenței” cu care au fost tratate.

„Cred că prea mult, din diferite motive, în acești ultimi ani, mai ales în acești ultimi 25 de ani, s-au tot ascuns, s-au tot pus sub preș probleme care au apărut în aceste domenii, domenii care au fost și ele de multe ori politizate prin intervenția administrației publice și a statului, așa cum au fost și alte sectoare și, astăzi, plătim acest preț al indolenței, al indiferenței sau al modului în care am tratat aceste domenii. Și atunci când n-am pus sub preș problemele, le-am tratat de multe ori superficial, tratând efectele pentru a avea rezultate cât mai bune atunci când se apropiau campaniile electorale. N-am tratat cauzele și acum vedem că ele ies la suprafață pentru că nu le putem ține înecate prea multă vreme”, a adăugat premierul.

El a mai spus că susținerea pentru reforma statului și pentru reforma acestor sectoare publice vine din partea societății românești care are contact cu „performanța și onestitatea”.

„Susținerea pentru această reformă vine, în primul rând, din partea acelei părți a societății românești care are contactul deja cu performanța, care vede că onestitatea duce și la eficiență și care tratează lucrurile ca atare”, a precizat Cioloș.

Citeşte şi: Dacian Cioloş RENUNŢĂ la planul său de a face încă o evaluare a miniştrilor în luna iunie