Cioloş, despre situaţia televiziunii publice: TVR este la Parlament. Cred că e bine să se asume nişte responsabilităţi

Premierul Dacian Cioloş a afirmat marţi că situaţia Televiziunii Publice trebuie rezolvată printr-o decizie politică şi nu de către un guvern independent.

16 feb. 2016, 20:03
Cioloş, despre situaţia televiziunii publice: TVR este la Parlament. Cred că e bine să se asume nişte responsabilităţi

Întrebat cum vede situaţia de la TVR, după ce directorul interimar al instituţiei a anunţat luni că în viitorul apropiat nu vor mai fi bani de salarii, Cioloş a replicat: „şi Guvernul are o responsabilitate din punct de vedere al bugetului dar Televiziunea e la Parlament. Cred că e bine să se asume nişte responsabilităţi.(…) Decizii de genul acesta, care sunt şi decizii politice, nu cred că e bine să fie luate de către un guvern independent, fără o consultare politică şi fără o asumare politică”.

Citeşte şI:  Apel disperat al şefei TVR către Parlament: Nu vom mai putea asigura salariile în luna martie şi aprilie

Cum se implică PSD

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că le va cere colegilor săi de partid, membri ai Comisiilor de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor, să convoace rapid o întâlnire între conducerea TVR, Ministerul de Finanţe, ANAF şi alţi factori decidenţi pentru a rezolva criza cu care se confruntă televiziunea naţională.

„ştiu situaţia de la TVR. Astăzi (marţi — n.r.), o să cer colegilor mei de la PSD din cele două Comisii de cultură din Cameră şi Senat, o să vorbesc şi cu colegii de la ALDE şi cu cei de la UNPR, ca aceste două comisii să convoace rapid o întâlnire între conducerea TVR, Ministerul de Finanţe, ANAF şi alţi factori decidenţi din Guvern pentru a se găsi o soluţie, cu speranţa că nu este şi TVR pe lista televiziunilor care trebuie închise. Din partea parlamentarilor PSD este toată deschiderea pentru a se găsi o soluţie. În ce priveşte modificarea legii de funcţionare a TVR, Guvernul nu poate sta deoparte”, a precizat Dragnea.

Directorul general interimar al TVR, Irina Radu, a trimis luni conducerii Parlamentului o scrisoare în care a atenţionat că situaţia televiziunii publice s-a agravat considerabil şi le-a cerut parlamentarilor să hotărască dacă România mai are nevoie de un serviciu public de televiziune.

Irina Radu a arătat în scrisoare că situaţia TVR este mai gravă în urma executărilor silite pe care o parte a salariaţilor le-au declanşat pentru obţinerea indexării salariilor prevăzute prin contractul colectiv de muncă.

„Având în vedere executările silite aflate pe parcurs în aceste zile, este probabil să fim în imposibilitatea de a vira salariile pe data prevăzută 15 februarie, ceea ce ar fi de natură să deterioreze suplimentar situaţia prin proteste sindicale”, a menţionat Irina Radu.