Dacian Cioloş după ce Cîţu a anunţat plafonarea preţurilor la energie: „Mi se pare hazardat. Cum să anunţi ceva nu poţi face?”

Dacian Cioloş afirmă că este nevoie e măsuri care să asigure populaţia pe timp de iarnă, dar cere responsabilitate şi măsuri concrete, nu prmisiuni populiste.

06 oct. 2021, 23:45
Dacian Cioloş după ce Cîţu a anunţat plafonarea preţurilor la energie: „Mi se pare hazardat. Cum să anunţi ceva nu poţi face?”

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, afirmă, miercuri seară, că nu este etic să anunţi o măsură pe care o va lua viitorul Guvern, câtă vreme nu se ştie cine va fi premier şi cine va susţine Guvernul format de acesta. ”Mi se pare hazardat”, a afirmat Cioloş, referindu-se la anunţul premierului demis, Florin Cîţu.

Premierul Florin Cîţu anunţă plafonarea preţurilor la energie. Decizia poate fi luată DOAR de un guvern cu puteri depline

”Guvernul în momentul de faţă nu poate să ia o astfel de decizie. Nu ştiu dacă este etic să anunţi o măsură pe care  va lua viitorul Guvern, cât vreme nu ştii cine va fi viitorul premier, cu ce majoritate şi care va fi opinia politică a celor care susţin viitorul Guvern. Mi se pare hazardat să ia o astfel de decizie. E un pic populistă”, a declarat, miercuri seară, la TVR 1, Dacian Cioloş, referindu-se la anunţul premierului demis Florin Cîţu referitor la plafonarea preţurilor la energie.

Dacian Cioloş afirmă că este nevoie e măsuri care să asigure populaţia pe timp de iarnă.
”Nu ştiu dacă plafonarea preţurilor este soluţia, pentru că noi, de fapt, avem nevoie de investiţii în sectorul energetic (…) Plafonarea nu este soluţia miracol decât pe termen foarte scurt, dar ştim că are efecte secundare negative”, a mai declarat Cioloş.

Guvernul a alocat UN MILIARD de lei primăriilor şi consiliilor judeţene. LISTA BENEFICIARILOR
Dacian Cioloş a evocat măsurile discutate la nivel european în acest moment, inclusiv faptul că se ia în calcul de către comisarul pentru Energie o reducere a TVA-ului pentru o anumită perioadă.

„Nu știu dacă plafonarea prețurilor e soluția, pentru că noi, de fapt, avem nevoie de investiții în sectorul energetic”, a arătat Cioloș. „Plafonarea nu e soluția miracol decât pe termen foarte scurt, dar știm că are efecte secundare negative”, a adăugat el, amintind de Ordonanța 114 adoptată de PSD, care a și blocat investițiile.

„Probabil că există o înțelegere neasumată încă cu PSD-ul”, a subliniat Cioloș, reamintind că ideea plafonării prețurilor a fost avansată de social-democrați.

„Acum, domnul Cîțu care spunea că e un liberal convins și asta numai măsură liberală nu e, ca să ne înțelegem, acuma vine cu această măsură, probabil că există o înțelegere între PNL și PSD să susțină un guvern cu Florin Cîțu premier – nu e nicio problemă, dar să își asume atunci lucrurile astea și nici n-ar fi trebuit să ne țină atâta în criză dacă exista această înțelegere”, a subliniat Dacian Cioloş.

Premierul demis Florin Cîţu a anunţat, miercuri seară, că Guvernul şi PNL susţin plafonarea preţului la energie, la nivelul din prezent şi că acest lucru va fi decis în prima şedinţă a Executivului, după finalizarea crizei politice.