Dacian Cioloș face scandal. Ce a putut spune despre „nea Petrică” și ce se va întâmpla cu fermierii din România

Dacian Cioloș se cațără pe scandalul provocat la nivelul UE, după ce Comisia Europeană a stabilit să ofere un ajutor infim fermierilor români. 

29 mart. 2023, 17:09
Dacian Cioloș face scandal. Ce a putut spune despre „nea Petrică” și ce se va întâmpla cu fermierii din România

Fostul comisar european pe agricultură, actual lider al REPER, l-a luat în vizor pe ministrul Petre Daea. Fostul copreședinte al USR susține că decizia Ursulei von der Leyen nu se va modifica, deci România nu va primi fonduri suplimentare.

„Am discutat aseară (marți seară – n.r.) cu comisarul european pentru Agricultură și dezvoltare rurală Janusz Wojciechowski despre problema despăgubirilor ridicole primite de fermierii români afectați de importurile de cereale din Ucraina.

Pe scurt, am câteva concluzii, care sper să îi ajute și pe guvernanți măcar de azi înainte: Ajutorul deja decis, de 10 milioane de euro pentru fermierii români, mult mai mic decât ce primesc Polonia și Bulgaria, nu se mai modifică.

Din păcate, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a acționat prea târziu și prea neconvingător, abia după ce eu și alți europarlamentari am atras atenția asupra acestei probleme”, a declarat europarlamentarul Dacian Cioloș.

 

Fermierii din România mai au o șansă

 

„Nea Petrică” și fermierii români mai au o șansă, e de părere fostul premier tehnocrat. În urma reacțiilor publice vehemente, Comisia Europeană a început să lucreze la un al doilea pachet de ajutor pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii din cinci state membre, inclusiv din țara noastră, care va fi disponibil în următoarele săptămâni.

„Am insistat, pe de o parte, ca metodologia de calcul să fie modificată, cu mai mult focus pe nivelul importurilor de cereale din Ucraina, astfel încât aceste despăgubiri să se bazeze pe o estimare corectă a situației reale din fiecare stat membru.

Dacă acest element este luat în calcul, compensațiile pentru fermierii români ar trebui să fie semnificativ mai importante. Având în vedere cele discutate cu comisarul Wojciechowski, le atrag atenția premierului Ciucă și președintelui PSD, Marcel Ciolacu, lideri ai coaliției de guvernare, să găsească rapid o soluție prin care negocierile pentru următorul pachet de sprijin să nu mai fie conduse de ministrul Petre Daea, astfel încât interesele fermierilor români să fie eficient și corect reprezentate”, a mai explicat Dacian Cioloș.