Dacian Cioloş: Fără o majoritate clară care să îşi asume depolitizarea administraţiei, n-am făcut nimic

Premierul Dacian Cioloș a declarat luni că este nevoie de o reformă a administrației publice, care să presupună depolitizarea acesteia și să asigure accesul la funcții de conducere funcționarilor "onești și profesioniști".

05 dec. 2016, 11:51
Dacian Cioloş: Fără o majoritate clară care să îşi asume depolitizarea administraţiei, n-am făcut nimic

„E nevoie de această reformă a administrației. (…) E important pentru oamenii onești și profesioniști din administrație să știe că pot accede la o funcție de conducere dacă sunt competenți și că nu au nevoie, neapărat, totdeauna, de susținerea unui partid politic, sau că locul nu le este luat de cineva care vine din exterior, care nu are nicio cunoștință de administrație dar e pus acolo de un partid din alte motive decât pentru a conduce în mod performant administrația”, a afirmat Cioloș la Adevărul Live, potrivit Agerpres.

El a subliniat, de asemenea, necesitatea ca depolitizarea administrației să fie asumată de o majoritate politică în Parlament.

„Fără o majoritate clară care să își asume această depolitizare, ea nu va fi decât praf în ochi, așa cum a fost și în anii trecuți, în sensul în care recunoaștem doar de fațadă faptul că vrem depolitizare, dar când ajungem la guvernare facem tot posibilul să ocolim legea sau facem mici modificări în legislație pentru a crea excepții care, cu timpul, devin regulă în modul de numire în funcțiile de conducere sau în modul de recrutare. Atunci n-am făcut nimic. Ne furăm căciula și continuăm perpetuarea unui stat slab în care cetățeanul nu are încredere”, a adăugat Cioloș.

Prim-ministrul a vorbit și despre faptul că trebuie clarificată legislația și procedurile în administrație pentru că, din cauza neclarităților, nimeni „nu mai semnează nimic”.

„Cred că e importantă această claritate în modul de funcționare a administrației, pentru ca procedurile să fie clare, pentru că, în momentul de față, datorită procedurilor neclare, aproape nimeni nu se mai angajează la nimic, nu mai semnează nimic, nu știm cine e responsabil cu ce. Avem nevoie de o claritate a relațiilor între instituții și toate lucrurile astea vor fi abordate într-o reformă a administrației, vorbesc de administrația la nivel central în primul rând”, a precizat premierul.

Întrebat dacă lipsa asumării unor decizii administrative este cauzată și de anchetele Direcției Naționale Anticorupție, Dacian Cioloș a replicat: „E doar un efect. Nu cred că e cauza problemelor din administrație implicarea DNA-ului”.

Citeşte şi: Dacian Cioloş: Programul de guvernare trebuie discutat cu partidele care vor forma majoritatea