Dacian Cioloş: Hollande, deschis aderării României la Schengen

Franţa este deschisă posibilităţii aderării României la Spaţiul Schengen începând cu frontierele aeriene, ca primă etapă, a declarat premierul Dacian Cioloş într-un interviu acordat publicaţiei L'Express, şeful Guvernului argumentând că Bucureştiul îndeplineşte toate criteriile în acest sens.

21 ian. 2016, 14:24
Dacian Cioloş: Hollande, deschis aderării României la Schengen

„De mulţi ani, România îndeplineşte condiţiile pentru aderarea la Schengen. Dacă nu s-a întâmplat nimic, acest lucru a fost din raţiuni în principal politice, legate de nivelul de corupţie care era în ţara noastră. Dar situaţia s-a îmbunătăţit. Cele mai recente rapoarte europene elaborate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care măsoară progresele înregistrate în reformarea sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei, sunt favorabile”, afirmă Dacian Cioloş.

Citeşte şi: Klaus Iohannis, la întrevederea cu ambasadorii: România îşi menţine obiectivul aderării la Schengen UPDATE

„De asemenea, am demonstrat, în ultimele luni, că România, în colaborare cu agenţia Frontex, este capabilă să protejeze frontierele Europei. Deci, sunt întrunite toate ingredientele pentru a putea adera la Spaţiul Schengen. O primă etapă ar putea fi deschiderea spaţiului aerian Schengen pentru România. Am cerut susţinerea (preşedintelui Franţei – n.red) François Hollande mi-a răspuns că această opţiune este posibilă”, a precizat Cioloş.

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat miercuri, după întrevederea cu premierul Dacian Cioloş, că Spaţiul Schengen trebuie îmbunătăţit, având în vedere că o destrămare a acestuia ar avea consecinţe extrem de grave pentru UE, el arătându-se deschis aderării României la acest sistem, scrie Mediafax.

„Am vrut, de asemenea, să reamintim că am vrea să asigurăm un viitor Spaţiului Schengen. Pentru că o destrămare a sistemului Schengen ar avea consecinţe extrem de grave pentru Uniunea Europeană. Trebuie să îmbunătăţim sistemul Schengen, va trebui să rediscutăm un anumit număr de reglementări şi de moduri de aplicare, dar trebuie să păstrăm spaţiul de liberă-circulaţie Schengen”, a afirmat Hollande.

„România vrea de mult timp să devină membră cu drepturi depline a Spaţiului Schengen. Iar miniştrii de Interne ai ţărilor noastre discută în acest moment pentru a stabili ce etape trebuie să parcurgem în materie de securitate şi care de altfel au fost deja discutate de prietenii noştri români”, a subliniat Hollande, notând că „securitatea” este un aspect important şi că există dezbateri în Parlamentul European despre registrul european al pasagerilor.

Citeşte şi: Dacian Cioloş: Sunt optimist legat de aderarea României la spaţiul Schengen cu frontierele sale aeriene

„Acest lucru va permite verificările şi va facilita aderarea României la Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene”, a precizat şeful statului francez.