Dacian Cioloş, în Harghita, despre pagubele provocate de urşi: Vina este împărţită, problemele vin de zeci de ani

Dacian Cioloş, preşedinte fondator al Mişcării România Împreună, a declarat joi, la Miercurea Ciuc, că vina pentru înmulţirea pagubelor provocate de urşi este împărţită, problemele fiind generate de lipsa de claritate şi de coerenţă a modului în care a fost gestionată în ultimii ani populaţia de urşi din România şi nu de decizia luată atunci când conducea Guvernul, când nu a mai fost emis ordinul privind derogările la vânătoarea de carnivore mari.

RomaniaTV.net
18 oct. 2018, 16:10
Dacian Cioloş, în Harghita, despre pagubele provocate de urşi: Vina este împărţită, problemele vin de zeci de ani

Dacian Cioloş a răspuns acuzaţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care a susţinut joi că din cauza sa au ajuns în spital 30 de persoane atacate de urs, iar gospodarii din zonă au suferit daune materiale care se ridică la mai multe milioane de lei.

„Situaţia urşilor nu putea fi rezolvată într-un an de zile, iar decizia care a fost luată atunci a fost explicată şi argumentată la momentul respectiv. Şi ea a fost consecinţa lipsei de claritate şi de coerenţă a modului în care populaţiile urşilor au fost gestionate în România de zeci de ani, nu într-un an de zile”, a declarat Dacian Cioloş, citat de Agerpres.

El a arătat că la zece ani de la aderarea României la UE în ţara noastră nu există un sistem de evaluare a populaţiei de urţi „corect, coerent şi recunoscut”, în aşa fel încât să fie stabilite cote de vânătoare. Potrivit fostului premier, pentru că autorităţile din România „nu au fost în stare să facă acest plan”, s-a găsit soluţia de „avarie”, respectiv stabilirea, prin ordin al ministrului, a cotelor de intervenţie pentru animalele periculoase sau pentru cele care nu aveau valoarea naturală necesară pentru ca populaţia să poată fi menţinută.

De asemenea, Dacian Cioloş a făcut referire şi la faptul că există discrepanţe foarte mari între evaluările privind numărul de urşi prezentate de vânători şi de organizaţiile de mediu.

„În aceste condiţii în care noi nu avem un plan de management suficient de coerent pentru o specie care este protejată, decizia respectivă a fost luată în baza datelor pe care le aveam de a nu accepta cote de vânătoare pentru trofee, cotele de intervenţie pot fi aprobate de minister pe baza unor evaluări care să existe în teren. Din câte ştiu, evaluările acestea sunt în curs, pentru că ele trebuie făcute pentru cele două specii protejate la nivel european, pentru lup şi pentru urs, aceste evaluări sunt în curs, când ministerul va avea aceste evaluări făcute corect, va putea să decidă pe baza acestor evaluări care sunt cotele care pot fi acceptate”, a spus Dacian Cioloş.

În legătură cu numărul mare de persoane care au fost atacate de urs în Harghita, în ultima perioadă, fostul premier a susţinut că vina este împărţită şi a vorbit şi de faptul că habitatul acestor animale a fost perturbat de intervenţia omului.

„V-am spus, aici vina este împărţită, problemele vin de zeci de ani încoace şi nu ţin de un ordin dat într-un an. Dumneavoastră ştiţi mai bine decât mine modul în care habitatul acestor animale a fost perturbat de tăieri masive, de tăieri ilegale, de intrări masive ale oamenilor în spaţiile şi în habitatele acestor animale, prin recoltări de fructe de pădure, faptul că sunt gunoaie care sunt lăsate în jurul localităţilor şi care atrag animalele, sunt multe elemente, multe lucruri de care trebuie să ţinem cont, dacă vrem să rezolvăm această problemă. Problema nu poate fi rezolvată doar prin vânătoare, pentru că aici nu e vorba doar de extrage şi de a ucide animale, atunci când e cazul sigur că lucrurile astea trebuiesc făcute, dar dacă vrem să rezolvăm problema, problema populaţiei şi nu doar problema vânătorilor sau doar problema celor preocupaţi de protecţia mediului şi protecţia animalelor, dacă vrem să rezolvăm problema globală trebuie să ţinem cont de mai multe lucruri. Dar cel mai simplu e să dai vina pe cineva, să simplifici la maxim situaţia şi să nu-şi asumi responsabilitatea”, a precizat Dacian Cioloş.

Acesta a reafirmat faptul că nu se simte deloc bine cu faptul că oamenii au ajuns la spital din cauza atacurilor urşilor şi şi-a exprimat speranţa că nici autorităţile locale şi centrale nu se simt bine în legătură cu modul în care au gestionat problema în ultimii ani.

„Soluţia nu e asta, doar de a scoate puşca tot timpul şi cu orice preţ şi de a tăia pădurile. Aici trebuie şi cred că e în interesul inclusiv al populaţiei locale să existe o abordare realistă şi coerentă a situaţiei urşilor, dar şi a celorlalte probleme care trebuie rezolvate, pentru ca această problemă să fie rezolvată definitiv”, a conchis fostul premier.