Dacian Cioloş: Înainte de a vorbi de portofoliu, trebuie să ştim cine e candidatul României pentru poziţia de comisar european

Dacian Cioloş, preşedintele PLUS şi fost comisar european pentru Agricultură, afirmă că România trebuie să îşi desemneze mai întâi candidatul pentru poziţia de comisar european, respectând criteriile de integritate şi de competenţă, portofoliul atribuindu-se apoi în funcţie de experienţa acestuia. El a criticat abordarea premierului Viorica Dăncilă, care la întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene a cerut un portofoliu important pentru România, iar apoi va desemna candidatul.

21 aug. 2019, 14:54
Dacian Cioloş: Înainte de a vorbi de portofoliu, trebuie să ştim cine e candidatul României pentru poziţia de comisar european

„Văd că doamna Dăncilă spune, în şedinţa de Guvern, că i-a cerut Ursulei von der Leyen „un portofoliu important pentru România” în viitoarea Comisie. Sunt convins că doamna preşedintă aleasă a Comisiei Europene i-a explicat faptul că portofoliile nu se oferă unor ţări, ci se atribuie comisarilor europeni. Înainte de a vorbi de portofoliu, trebuie să ştim cine e candidatul pentru poziţia de comisar desemnat de România şi dacă acesta îndeplineşte criteriile de integritate şi de competenţă şi are experienţa necesară pentru un portofoliu sau altul. Sunt state membre care au clarificat de mult numele viitorului comisar desemnat, tocmai pentru a putea susţine pentru acesta un portofoliu relevant”, a scris Dacian Cioloş miercuri pe Facebook.

El spune că s-ar bucura să poată audia şi susţine în Parlamentul European un comisar european din România integru, competent şi credibil la nivel european.

„Aştept în continuare să văd care este interpretarea Guvernului PSD – ALDE pentru integritate, competenţă, profesionalism şi anvergură europeană”, a adăugat Cioloş.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat miercuri că, în cadrul întâlnirii avute la Bruxelles cu preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că transporturile, energia sau mediul reprezintă domenii de interes pentru România în ceea ce priveşte portofoliul viitorului comisar european.

„România e o ţară implicată şi pentru noi este important să obţinem unul dintre aceste portofolii”, a precizat Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern. 

Citeşte şi: Dăncilă, după discuţia cu şeful CE despre portofoliul de comisar european: Transporturile, Energia sau Mediul, domeniile de interes