Dacian Cioloş cere o analiză de risc în zonele unde apar blocaje iarna. Tobă: Au fost luate măsuri în 14 judeţe. UPDATE

Premierul Dacian Cioloş a fost prezent, vineri dimineaţa, la Comandamentul de iarnă organizat la sediul MAI, precizând după şedinţă că a cerut o analiză de risc pentru zonele unde apar blocaje sistematic în timpul iernii. Ministrul Petre Tobă a declarat că au fost luate măsuri în 14 judeţe pentru a preveni orice probleme în perioada de iarnă.

RomaniaTV.net
27 nov. 2015, 08:19
Dacian Cioloş cere o analiză de risc în zonele unde apar blocaje iarna. Tobă: Au fost luate măsuri în 14 judeţe. UPDATE

„E important să învăţăm din experienţa anilor trecuţi şi să vedem ce putem adăuga în plus, fiecare an, pentru ca să evităm situaţiile dificile. Aşa cum spuneau unii miniştri, sunt momente în care nu putem face mai mult contra naturii, dar e important ca oamenii să fie preveniti şi să fim pregătiţi să intervenim cu tot ceea ce putem. Le-am mai spus să încercăm în zilele următoare să facem şi o analiză de risc pentru că am constatat aproape în fiecare an, cam în aceleaşi regiuni şi zone apar blocaje sistematic. Ar fi bine să ne concentrăm atenţia pe regiunile respective şi să prevenim cetăţenii de potenţiale blocaje când avem informaţii că ele pot să apară, dar şi să avem utilajele pregătite ca să putem interveni mai rapid şi cu o capacitate mai mare”, a declarat Dacian Cioloş după şedinţa Comandamentuluid e iarnă convocată la sediul MAI.

La începutul şedinţei, premierul a făcut apel la miniştri să îşi facă treaba în mod profesionist.

„Am vrut să fiu prezent aici la început ca să dau un semnal. Guvernul va urmări cu mare atenţie modul în care ne facem cu toţii treaba în perioada de iarnă. Măcar ceea ce facem noi să o facem în mod profesionist”, a declarat premierul în deschiderea şedinţei.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, mesaj pentru Arafat şi Tobă: „Nu mă grăbesc să judec un om, dar nu EXCLUD nicio măsură”

Ministrul Petre Tobă a precizat că, la nivel teritorial, 46 de localități au fost deja afectate de zăpadă și ploi. Mai mult, Tobă a precizat că MAI este pregătit cu 40.000 angajați, pompieri, polițiști, pompieri și aproximativ 7.300 de utilaje, pentru a interveni pentru orice situație care ar putea să apară.

„La nivel teritorial sunt prezenți prefecții, dar și toate autoritățile. Am înregistrat fenomene meteo deosebite și au fost luate măsuri pe raza a 14 județe. Din punctul de vedere al MAI, am avut peste 500 de angajați cu 305 mijloace care au intervenit în ultimele 24 de ore. Am avut 46 de localități afectate, am intervenit în gestionarea situațiilor, am avut 336 de anexe gospodărești inundate, grădini inundate — 167, subsoluri inundate — 10. Am restricționat traficul pe trei drumuri naționale și pe patru drumuri județene. Nu am avut persoane izolate, nu am avut persoane decedate. Din punctul de vedere al pregătirii, suntem pregătiţi să acţionăm. Au fost date deja cinci sancţiuni pentru neechiparea corespunzătoare a maşinilor. 40.000 de angajaţi sunt pregătiţi să intervină pentru fiecare situaţie”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă.

„Vom acorda o atenţie deosebită activităţilor de prevenire”, a spus Toba, precizand ca analizat efectele fenomenelor meteo deosebite din ultimii trei ani. 

Potrivit ministrului, s-au luat în calcul variante ocolitoare și s-au identificat zonele care au fost, anii anteriori, izolate. 

„Un accent este pus pe dimensiunea de prevenire, pentru ca măsurile să fie luate din timp. Acest lucru ar putea implica măsuri de limitare a traficului rutier, măsuri de închidere al unor artere de circulație, cât și măsuri privind respectarea legislației autovehiculelor, pentru echiparea de iarnă. (…) „Am concentrat efectivele astfel încât timpii de intervenţie să fie foarte scurţi”, a spus ministrul de Interne.

Mai mult, el a cerut sancționarea celor care nu respectă aceste condiții.

Un alt obiectiv al MAI este necesară identificarea bolnavilor critici, a celor cu dializă, pentru a putea fi transportați, din timp, spre spitale, dar și despre gestionarea persoanelor fără adăpost și a bătrânilor.

Totodată, a subliniat importanța unor măsuri „timpurii” pentru prevenirea eventualelor situații cauzate de vremea rea.

„Administrația locală este pregătită. Cred că este important să se lucreze în echipă”, a spus și Vasile Dâncu.

Ministrul mediului, Cristiana Paşca Palmer, a declarat că se urmărește nivelul apelor și se supravecghează cursurile râurilor și a pârăurilor.

Ministrul energiei, Victor Vlad Grigorescu a declarat că stocurile de cărbune de la Hunedoara sunt mici pentru această perioadă și le lucrează la această situație.

„Am convocat primul comandament pentru iarnă pe data de 24 noiembrie. Acest lucru trebuia făcut mult mai devreme, în octombrie, dar nu s-a putut. Ne-am fi dorit să avem un program de iarna pentru energie, un program care să înceapă la 1 oct, nu la 1 decembrie. Vom veni cu acest program în regim de urgenta, pentru a vedea ce masuri trebuiesc luate. Stocul de gaze este acoperitor pentru perioadele urmatoare. Dar avem un stoc cam mic de carbune la Complexul Hunedoara, și am demarat masuri urgente pentru a completa stocurile de carbune. Stocurile de păcură sunt la un nivel considerat multumitor pentru aceast perioadă”, spus ministrul energiei.

Acesta a mai precizat și faptul se află in contact permanent cu operatorii de distributie electrica, pentru a se asigura că se actioneaza in timp real.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, un cod galben de ploi și ninsori. Atenționarea este valabilă de vineri, de la ora 18.00, până sâmbătă, la ora 12.00  Se vor înregistra ploi însemnate cantitativ, ninsori, un strat consistent de zăpadă și polei.