Dacian Cioloş: Nu vreau să intru în conflictul dintre Florin Cîţu şi Ludovic Orban. Negociem şi în bar dacă trebuie

Premierul desemnat Dacian Cioloș susține că el va purta discuții doar la nivel instituțional cu PNL și nu vrea să fie prins în războiul dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu. El exclude colaborări cu PSD şi AUR.

12 oct. 2021, 10:38
Dacian Cioloş: Nu vreau să intru în conflictul dintre Florin Cîţu şi Ludovic Orban. Negociem şi în bar dacă trebuie

Dacian Cioloş a început goana după voturi pentru învestirea cabinetului său în Parlament. ”Vom vedea care este și poziția colegilor noștri. Deocamdată poziția este ocupată de Ludovic Orban (…) Voi avea o discuție cu cei din conducerea PNL. Dați-mi voie să nu intru în acest conflict dintre Florin Cîțu și Ludovic Orban.

Dincolo de Florin Cîțu, eu cunosc mulți lideri din PNL, am ținut legătura cu ei în ultimele luni. Și în UDMR, pe lângă Kelemen Hunor, cunosc lideri ai UDMR, oameni alături de care am lucrat și am ținut legătura cu ei.”, a spus Dacian Cioloș.

Dacian Cioloş, premier desemnat să formeze un nou Guvern, susține că în aceste zile singurul său interes este să formeze noul executiv. În acest sens intenționează să discute cu cei din PNL, însă exclude o posibilă alianță cu cei de la AUR, alături de care a și votat moțiunea de demitere a Guvernului Florin Cîțu.

„Într-o primă fază trebuie să vedem dacă vor să-și asume politic un astfel de proiect. Nu pot să vorbesc de ministere, atâta timp cât n-am discutat cu partenerii mei (n. r.: cu referire la PNL). Eu, ca premier desemnat, am intenția să mă duc până la capăt.

Dacian Cioloş, mesaj pentru PNL şi UDMR: „Noi oferim responsabilitate, dar cerem şi din partea partenerilor de guvernare”
Pot să mă înțeleg sau nu cu un om, dar pot să discut cu el când avem obiective comune, dincolo de emoții, de ceea ce ne place sau nu.

Nu vreau să intru în speculații. Pentru zilele următoare intenția mea e să formăm Guvernul. Evident că avem discuții în partid”, a spus Dacian Cioloș, președintele USR.

Rareş Bogdan: „Candidatul nostru este acelaşi, Florin Cîţu, să fie clar. Sunt convins că doamna Şoşoacă abia aşteaptă să-l voteze pe Dacian Cioloş”

Premierul propus Dacian Cioloş a declarat marți că protocolul de guvernare nu a fost încălcat prin votul de la moțiunea de cenzură.

„Nu, pentru că nu am votat împotriva programului de guvernare”, a spus Cioloș. Cioloș a anunțat că nu intenționează să cheme PSD și AUR la discuțiile pentru votul de învestire.

„Am văzut că PSD și AUR vor anticipate sau guvern de tehnocrați. Acum e nevoie de guvern plin, asumat politic, în situația de criză. Responsabilitate înseamnă să-ți asumi guvernarea”, a spus liderul USR.

Întrebat dacă vrea un guvern mai simplu și dacă liderii PNL și UDMR vor rămâne vicepremieri, Dacian Cioloș a spus că „toate discuțiile sunt deschise”.

Informat că liderii PNL au anunțat pe surse că nu vor să vină la discuții, Dacian Cioloș a replicat: „Eu nu sunt sensibil la asemenea simboluri. Ne putem vedea oriunde, chiar și la un bar în oraș, dacă asta ajută”.