Dacian Cioloş, priorităţi legislative pentru mandatul de europarlamentar

Dacian Cioloş prezintă priorităţile legislative pe care le pregăteşte pentru mandatul de europarlamentar.

RomaniaTV.net
06 iun. 2019, 08:46
Dacian Cioloş, priorităţi legislative pentru mandatul de europarlamentar

„Conform tratatelor europene, Comisia Europeană este singura instituție europeană cu drept de inițiativă legislativă. De aceea, programul politic al viitoarei Comisii Europene este foarte important, pentru a ne asigura că prioritățile pe care le avem pentru viitorul UE sunt transpuse în decizii legislative.

Pentru a ne asigura că prioritățile noastre se vor regăsi în programul politic al Comisiei Europene, conducerile principalelor patru grupuri politice care foarte probabil vor forma majoritatea în Parlamentul European (eu fac parte din conducerea interimară a noului grup politic format din Liberali – En Marche – USR-PLUS) au început să lucreze la o platformă politică în jurul a cinci teme prioritare:

  1. Mediu și biodiversitate, mobilitate durabilă, schimbări climatice, alimentatie, sănătate;
  2. Politici economice și sociale, locuri de muncă, comerț, politică de concurență, politică industrială, taxare, reforma Uniunii Economice Monetare;
  3. Inovare, digitalizare, piață unică europeană, protecția consumatorilor;
  4. Statul de drept și drepturi fundamentale, securitate, lupta împotriva terorismului, migrația și protecția frontierelor;
  5. Europa în lume, dezvoltare și cooperate, apărare, multilateralism, relațiile UE cu Africa, extinderea UE.

Mai multe dintre prioritățile noastre din programul electoral se regăsesc între aceste teme prioritare.

La doar o săptămână de la alegerile europarlamentare, delegația USR-PLUS participă activ la constituirea celui de-al treilea grup politic ca importanță din Parlamentul European, precum și la elaborarea priorităților politice ale Parlamentului pe care le va negocia cu Comisia Europeană.

Când vom ajunge la guvernare, vom putea folosi atât fondurile europene, cât și legislația europeană pentru a moderniza România.

Acesta este modul în care noi abordăm statutul României – de stat membru al Uniunii Europene: cu realism, ambiție, pragmatism, pornind de la interesele europene ale României”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.