Dacian Cioloş propune ca UE să își închidă spațiul aerian traficului comercial provenit din Belarus şi să dea sancţiuni după deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici

Europarlamentarul USR PLUS Dacian Cioloş este de părere că UE ar trebui să își închidă spațiul aerian traficului aerian comercial provenit din Belarus și să aprobe la Consiliul European de săptămâna aceasta sancțiuni împotriva celor responsabili de deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici.

24 mai 2021, 10:32
Dacian Cioloş propune ca UE să își închidă spațiul aerian traficului comercial provenit din Belarus şi să dea sancţiuni după deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici

Dacian Cioloş propune ca UE să își închidă spațiul aerian traficului comercial provenit din Belarus şi să dea sancţiuni după deturnarea avionului în care se afla jurnalistul Roman Protasevici.

„Am asistat astăzi (duminică n.red.) la deturnarea unui zbor între două state membre ale Uniunii Europene de către autoritățile ilegitime din Belarus. Acest act extrem a fost făcut pentru a reduce la tăcere un jurnalist. Roman Protasevici, in vârsta de doar 26 de ani, cofondatorul canalului de opoziție Nexta, a fost arestat. Acesta riscă să fie condamnat la închisoare pe viață de către autoritățile din Belarus pentru simplul fapt că a dat oamenilor o voce în timpul protestelor care au urmat după alegerile prezidențiale fraudate din Belarus”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.

Citeşte şi: Şeful NATO cere anchetă internaţională după incidentul aerian din Belarus: „E un incident serios şi periculos”

Fostul premier susţine că „uneori, uităm că am trăit și noi într-o astfel de realitate distopică și cât de ușor ne-am putea întoarce acolo” şi a precizat că „am solicitat, împreună cu numeroși alți lideri europeni, eliberarea imediată a jurnalistului”.

„Sunt alături de Roman Protasevici și de toți cetățenii din Belarus care își doresc să trăiască în libertate. Nu putem asista pasivi la astfel de încălcări flagrante ale unori drepturi și libertăți fundamentale”, mai spune europarlamentarul USR PLUS.

Dacian Cioloş este de părere că „UE ar trebui să își închidă spațiul aerian traficului aerian comercial provenit din Belarus și să aprobe la Consiliul European de săptămâna aceasta sancțiuni împotriva celor responsabili de abuzul de azi”.

„Atunci când terorismul devine politică de stat, nu există decât o singură soluție: izolarea totală a Regimului Lukașenko”, spune Dacian Cioloş.

Un avion de vânătoare a obligat un avion de pasageri RyanAir, în care se aflau 171 de pasageri, să aterizeze de urgenţă în Minsk, scopul fiind arestarea jurnalistului Roman Protasevici care a criticat regimul. Aeronava efectua o cursă Vilnius – Antena.

Cu puţin înainte de a ieşi din spaţiul aerian al Belarusului, cineva de la bord a lansat o alarmă cu bombă, care s-a dovedit a fi falsă. Un avion de luptă Mig29 a fost lansat, iar aeronava de pasageri a trebuit să aterizeze, potrivit BBC.

Ulterior, cel mai activ protestatar al regimului de la Minsk, Roman Protasevich, care se afla în acel avion, a fost arestat de oamenii legii. Jurnalistul riscă pedeapsa cu moartea, Belarus fiind ultima ţară din Europa care mai practică această sentinţă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko.

„Ne-au dat jos din avion, câinii au fost puși să miroasă bagajele. L-au luat pe tipul de lângă mine, i-au aruncat bagajul pe pistă. L-am întrebat ce se întâmplă. Mi-a spus cine este și a adăugat: Mă vor executa aici”, a povestit un pasager care stătea în avion lângă Roman Protasevici.

Cine e Roman Pratasevici

Tânărul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este fondatorul unui canal pe aplicația Telegram, Nexta, care a devenit una dintre principalele surse de știri despre reprimarea manifestațiilor împotriva lui Aleksandr Lukașenko. El este ostil liderului din Belarus și a ajutat la coordonarea protestelor.

În octombrie 2020, Roman Protasevici, alături de un alt fondator al canalului Nexta, Stepan Putilo, au fost declarați „extremiști” printr-o decizie a Curții Supreme din Belarus. Ei sunt acuzați că au organizat protestele și au generat ură socială.

În noiembrie, serviciile de securitate belaruse l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.

Apoi, în februarie 2021, Belarusul a transmis Poloniei o cerere de a-i extrăda pe Putilo și Protasevici, motivând că cei doi figurează pe lista persoanelor cu activități teroriste.

Uniunea Europeană (UE) cere o anchetă internaţională cu privire la obligarea de către autorităţile belaruse a unui avion aparţinând Ryanair să aterizeze la Minsk, cu scopul arestării opozantului belarus Roman Protasevici, care se afla la bordul aeronavei, relatează Reuters.

”Prin acest act coercitiv, autorităţile belaruse au pus în pericol securitatea pasagerilor şi echipajului”, a denunţat luni, într-un comunicat, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate JosepBorrell.