Şeful NATO cere anchetă internaţională după incidentul aerian din Belarus: „E un incident serios şi periculos”

Deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forţat să aterizeze la Minsk reprezinză un "incident grav şi periculos", a declarat secretarul general al NATO, care a cerut o anchetă internaţională.

23 mai 2021, 23:03
Şeful NATO cere anchetă internaţională după incidentul aerian din Belarus: „E un incident serios şi periculos”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că deturnarea de către Belarus a unui avion de linie forţat să aterizeze la Minsk şi arestarea unui opozant aflat la bordul aeronavei reprezintă „un incident grav şi periculos” şi a cerut „o anchetă internaţională”.

„Monitorizăm cu atenţie aterizarea forţată din Belarus a zborului comercial către Vilnius şi arestarea opozantului Roman Protasevici. Acesta este un incident serios şi periculos care necesită o anchetă internaţională. Belarus trebuie să asigure revenirea la destinaţie în siguranţă a tuturor pasagerilor şi membrilor echipajului”, a scris duminică, pe Twitter, şeful Alianţei Nord-Atlantice.

Un jurnalist din Belarus, opozant al regimului Lukașenko, a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk, după ce un avion al companiei RyanAir, care circula pe ruta Atena-Vilnius, a fost redirecționat către capitala Belarusului. Opoziția din Belarus acuză că aeronava a fost interceptată de către aviația militară special pentru ca Roman Protasevich să fie reținut, în timp ce presa de stat scrie că a fost vorba despre „o alertă cu bombă”.

Reacţia liderilor europeni

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a condamnat în termeni duri acţiunile Belarusului şi a cerut eliberarea lui Protasevici.

„Fac apel la aliaţii NATO şi UE să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul din Belarus pentru aviaţia civilă internaţională. Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete”, a spus Nauseda, citat de Reuters.

Lidera democraţilor din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a avut şi ea o primă reacţie după incident. „Regimul Lukashenko a pus în pericol viaţa pasagerilor de la bordul avionului. De acum pentru nimeni nu mai este sigur sa zboare deasupra Belarusului. Avem nevoie de o reacţie internaţională”.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat că e inacceptabil ceea ce s-a întâmplat şi că acest incident va avea consecinţe.

„Este absolut inacceptabil să forţezi zborul Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua călătoria în siguranţă către Vilnius. Orice încălcare a regulilor internaţionale de transport aerian trebuie să aibă consecinţ”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

Grecia și Franța și-au exprimat, la rândul lor, furia. Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat: „Deturnarea unui avion civil este un act de terorism de stat fără precedent care nu poate rămâne nepedepsit”.

Primele precizări ale MAE după incidentul din Belarus

MAE își exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităților belaruse care au forțat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, și îl condamnă cu fermitate.

MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav și, prin intermediul Ambasadei României la Minsk a transmis, autorităților belaruse, după forțarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toți pasagerii avionului să își continue imediat și în siguranță călătoria.

Totodată, MAE își exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forțării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.

De asemenea, MAE susține necesitatea demarării de urgență a unei investigații internaționale independente care să determine circumstanțele exacte în care acest incident grav s-a produs.

Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate și mâine ambasadorului belarus la București, care va fi convocat la MAE din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu.

MAE a depus eforturi susținute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena și Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau și cetățeni români.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situației, dar, având în vedere dificultatea de a relaționa cu autoritățile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau si cetățeni români.

Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius și a fost în contact permanent cu autoritățile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinație. Autoritățile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean român.

MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluției acestei situații, nicio solicitare de asistență consulară din partea vreunui cetățean român.