Dacian Cioloş: ‪România‬ îndeplineşte condiţiile aderării la spaţiul ‪Schengen‬

Dacian Cioloş a enumerat pe Facebook întâlnirile pe care le-a avut luni la Bruxelles şi a declarat că are semnale bune privind ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare şi a aderării României la Spaţiul Schengen.

15 feb. 2016, 20:29
Dacian Cioloş: ‪România‬ îndeplineşte condiţiile aderării la spaţiul ‪Schengen‬

Dacian Cioloş a rezumat într-o postare pe facebook întâlnirile pe care le-a avut la Bruxelles şi a insistat pe faptul că Mecanismul de Cooperare şi Verificare trebuie ridicat, precum şi pe ideea că România îndeplineşte condiţiile pentru a accede în Spaţiul Schengen.

„Astăzi și mâine sunt la Bruxelles pentru a face cunoscute prioritățile guvernului și a mă asigura ca vor fi luate in considerare și sprijinite. Mă refer în special la reformele pe care le avem in vedere cum ar fi reforma administrației, reformă care este necesară și pentru consolidarea progreselor înregistrate în lupta impotriva corupției.

În discuțiile purtate cu vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans și cu președintele Jean-Claude Juncker am prezentat modul în care vedem finalizarea mecanismului de cooperare și verificare, mecanism care și-a atins scopul și care considerăm că poate fi complet integrat și internalizat. Am primit semnale că se pot lua decizii pozitive în acest sens în viitorul apropiat.

Am subliniat din nou faptul că ‪România‬ îndeplinește condițiile aderării la spațiul ‪Schengen‬ și am fost asigurat de sprijinul Comisiei Europene.

Am discutat despre Republica ‪Moldova‬ și am agreat și cu Comisarul Johannes Hahn faptul că angajamentul european pentru Republica Moldova trebuie să rămână activ, iar sprijinul acordat trebuie să vină ca răspuns la reformele de la Chișinău și mai ales trebuie să ajungă la cetățeni.

În ceea ce privește criza refugiaților am explicat că România este parte a soluției asigurând deja un bun control al frontierelor.

Cu vicepreședinta Kristalina Georgieva am discutat despre intențiile privind revizuirea bugetului ‪UE‬ la jumătatea termenului și situația românilor care lucrează în instituțiile europene. Cu o parte din aceștia m-am întâlnit la sfârșitul zilei și am avut un schimb interesant de puncte de vedere despre toate aceste subiecte”, a scris Dacian Cioloş pe Facebook.

Citeşte şi: Veşti bune pentru România: Mecanismul de Cooperare şi Verificare va fi ridicat

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat luni, după întâlnirea cu premierul român Dacian Cioloş, că MCV va fi ridicat în cursul mandatului acestei Comisii, în vreme ce premierul Dacian Cioloş a replicat că speră că România nu va trebui să aştepte până în ultimul an pentru ca acest lucru să se întâmple.

„Domnul preşedinte a spus că în cursul mandatului acestei Comisii se poate să fie finalizat acest mecanism, dar eu sper să nu trebuiască să aşteptăm ultimul an al mandatului acestei Comisii pentru a găsi o soluţie la aceasta”, a declarat Dacian Cioloş.