Cioloş: România va ajuta financiar Moldova. Înainte de prima tranşă, ne dorim măsuri concrete de reformă VIDEO

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, marţi, într-o conferinţă comună cu prim-ministrul moldovean Pavel Filip, că Executivul de la Bucureşti este pregătit să sprijine parcursul european şi programul de reformă al Guvernului de la Chişinău, însă Republica Moldova trebuie să vină cu câteva măsuri care să arate voinţă de reformă.

26 ian. 2016, 09:50
Cioloş: România va ajuta financiar Moldova. Înainte de prima tranşă, ne dorim măsuri concrete de reformă VIDEO

Dacian Cioloş a declarat, marţi, la finalul întâlnirii cu noul premier al Republicii Moldova, că banii vor ajunge la Chişinău doar după măsuri concrete de reformă.

„Am avut o discuţie amănunţită cu domnul premier Pavel Filip şi cu membri ai Guvernului din Republica Moldova. Această vizită a contribuit la o mai bună înţelegere a situaţiei dificile prin care trece Republica Moldova şi ne-a permis să înţelegem ce se întâmplă la Chişinău şi care este poziţia Guvernului legat de această situaţie.

Cunoastem dificultatile din Republica Moldova. In masura in care guvernul moldovean se angajeaza la reforme, guvernul Romaniei are in vedere un sprijin, in prima faza sa iasa din perioada de iarna cetatenii nevoiasi. In zilele urmatoare analizam posibilitatea sa acrodam produse de prima necesitate, pe care sa le furnizam direct cetatenilor moldoveni.

 Stabilitatea politică din Republica Moldova este importantă nu doar pentru această ţară, ci şi pentru România şi pentru întreaga regiune. Suntem pregătiţi să acordăm şi un sprijin rambursabil, pe care România l-a promis. Sperăm că procedura de ratificare să evolueze în săptămânile următoare„, a spus Dacian Cioloş.

Cioloş a adăugat că înainte de a se livra prima tranşă este nevoie ca Executivul de la Chişinău să vină cu măsuri care să arate voinţa de reformă.

”Înainte de a livra prima tranşă, ne dorim măsuri concrete care să demonstreze dorinţa de reformă”, a spus Cioloş, precizând că lista acestor reforme va fi înaintată guvernului moldovean până la sfârşitul acestei săptămâni.

 

Cioloş a mai precizat că a vorbit, luni, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, despre împrumutul pe care România îl va da Republicii Moldova, iar discuţiile vor fi reluate la Parlament, după vacanţa demnitarilor.

Prima transa este de 60 de milioane de euro euro. Livrarea depinde nu doar de ratificarea acordului in Parlament, ci si de indeplinirea unor conditionalitati pe care le-am discutat cu premierul Filip si pe care le vom propune in zilele urmatoare. Si va depinde si de prima vizita a FMI. Deci nu vom astepta semnarea acordului cu FMI, dar vom astepta aceasta prima vizita care se va concluziona cu o foaie de parcurs pentru Republica Moldova„, a declarat Cioloş.

Premierul Republicii Moldova Pavel Filip a declarat că sprijinul financiar al Românei este „vital” pentru moldoveni.

Poate acum mai mult ca oricand, sprijinul este vital pentru cetatenii moldoveni. Trecem printr-o situatie tensionata. A fost o investire a guvernului cu presiune de la socialisti, care vor anticipate. Au fost si violente, insa situatia s-a calmat.

Alegerile anticipate nu sunt in dimensiunea executiva. Trebuie sa avem grija sa stabilizam acum Republica Moldova. Acest guvern este determinat sa demonstreze ca este unul proeuropean, calificativ compromis de clasa politica de la Chisinau. Agenda de reforme si relansarea cooperarii externe sunt prioritare. Nu ne lansam pe populisme si vom fi axati pe actiuni„, a declarat premierul Pavel Filip.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, a avut, marţi, întrevedere cu omologul său român, Dacian Cioloș, la Palatul Victoria. Şeful Executivului de la Chișinău va fi primit şi de președintele Klaus Iohannis.

CITEŞTE ŞI: Premierul Republicii Moldova spune că demisia sa ar face rău ţării: Este posibil să nu putem plăti salariile şi pensiile

Klaus Iohannis a cerut pe 9 noiembrie reexaminarea legii care prevede acordarea unui imprumut de 150 de milioane de euro Republicii Moldova. Iohannis arata in cererea catre Parlament ca „nu exista certitudinea continuarii procesului de reforme” in Republica Moldova.