Dacian Cioloş: România vrea să adere la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură

România este dispusă să adere la Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură pentru a continua proiecte în domeniu, dar și pentru a dezvolta altele noi, a anunțat, marți, premierul Dacian Cioloș.

27 sept. 2016, 17:55
Dacian Cioloş: România vrea să adere la Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură

„România și-a exprimat disponibilitatea de a adera la Banca Asiatică de Investiții în Infrastructură. Considerăm că putem folosi mai bine acest instrument de investiții pentru a dezvolta proiecte noi și pentru a finaliza proiecte care sunt începute (…), inclusiv în România”, a afirmat Cioloș într-un discurs rostit la recepția organizată la Ambasada Chinei la București cu ocazia Zilei Naționale a Republicii Populare Chineze, potrivit Agerpres.

Totodată, premierul s-a declarat convins că România și China pot accelera schimburile comerciale în următoarea perioadă.

„Proiectul noilor drumuri ale mătăsii și acest mecanism de cooperare între China și Europa Centrală și de Est sunt convins că pot să contribuie și la accelerarea dezvoltării schimburilor comerciale și economice între România și China. România poate să fie o poartă de intrare pentru produse chinezești în UE și sunt convins că avem și noi pe partea noastră multe de făcut pentru a valorifica potențialul pe care piața chineză îl oferă produselor chinezești”, a precizat premierul, subliniind că în ultimii ani „lucrurile au progresat foarte bine” în domeniul agricol și agroalimentar.

De asemenea, șeful Executivului a anunțat că este „într-o fază finală de operaționalizare” Centrul de dialog și cooperare în domeniul energiei.

„Acest centru, care va avea sediul la București, va fi operaționalizat în cel mai scurt timp”, a mai anunțat Dacian Cioloș.

La recepția de la Ambasada Chinei au fost prezenți, între alții, președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, foștii președinți Ion Iliescu și Emil Constantinescu, foștii premieri Victor Ponta și Adrian Năstase, dar și parlamentari, printre care Mircea Geoană și Valeriu Zgonea.