Dacian Cioloş şi-a anunţat public demisia din USR: „Am militat pentru o deschidere a partidului spre mediul de afaceri, dar nu am obţinut susţinere. Este nevoie şi de o modificare a statutului”

Preşedintele USR Dacian Cioloş şi-a anunţat, luni, demisia din funcţie, anunţul fiind făcut în cadrul şedinţei Biroului Naţional al partidului, înainte de conferinţa de presă pe care a susţinut-o la ora 18.

07 feb. 2022, 17:53
Dacian Cioloş şi-a anunţat public demisia din USR: „Am militat pentru o deschidere a partidului spre mediul de afaceri, dar nu am obţinut susţinere. Este nevoie şi de o modificare a statutului”

UPDATE

: Dacian Cioloş: „Am considerat firesc si de bun sit sa imi prezint demisia pentru ca sensul candidaturii mele a fost sa modernizez partidul, iar pentru asta aveam nevoie de sustinerea BN. Credinta mea este ca USR este in continuare o alternativa la extremism. Nu mai departe de azi am vazut ca ce mai conteaza motiuni, luam un om de gat si il dam afara. Tocmai de aia am militat pentru o deschidere a partidului catre societatea civila si mediului de afaceri, dar nu am obtinut sustinere.

Raman in continuare in partid si voi cauta in continuare, alaturi de colegii care cred ca acest partid are un viitor, sa recunoastem limitele pe care trebuie sa le depasim. Catalin Drula va ramane interimar, pana la alegeri pentru un nou presedinte. DPMDV este nevoie de mai mult, e nevoie de o dezbatere in partid, si legata de modificarea statutului. Sper ca forta care a tinut USR PLUS sa ramana in continuare, membrii sa nu plece, ci sa continue sa modernizeze acest partid.

USR are nevoie sa faca pasi inainte pentru a fi adaptat vremurilor pe care le traim. Vedem majorritatea care conduce azi Romania, care blocheaza reforme. As vrea sa trimit un mesaj sustinatorilor, sa le spun ca eu cred in continuare ca dialogul intern tine viu un partid, chiar daca uneori e mai dur, mai direct. Aceasta energie poate sa faca un partid sa se bata pentru modernizarea tarii. Un partid nu poate sa fie credibil, decat in masura in care are prospetime in interior. Eu nu am reusit in calitate de presedinte, sper sa poata cei care au acum majoritate in partid.”

„Inainte de a vorbi de o candidatura la prezidentiale este nevoie de un partid puternic. Eu nu am facut diferente intre membrii fosti USR sau fosti PLUS. Important este comportamentul. Tocmai de aceea cred ca ar trebui modificat statutul, ca sa nu se mai ajunga ca niste colegi care au o majoritate la un moment dat sa ii excluda pe altii care ii critica”

Ştirea iniţială

Decizia vine după ce, luni, în cadrul unei alte şedinţe a Biroului Naţional, proiectul propus de către Dacian Cioloş, menit să modifice structura şi funcţionarea partidului, a fost respins cu 11 voturi favorabile şi 14 împotrivă.

”Bună colegi. Din motivele pe care am avut ocazia să le expun în partid în aceste ultime zile, în urma votului de azi din BN asupra Programului meu ca preşedinte, am decis să-mi depun mandatul de preşedinte al USR. Intenţionez să rămân în continuare în partid şi să susţin, ca membru, lucrurile care cred că ar trebui făcute. Vă mulţumesc pentru felul în care am lucrat împreună, vă urez mult succes şi să ne vedem cu bine. Îi urez mult succes lui Cătălin Drulă pentru interimatul pe care-l va prelua. Dacă credeţi că vreodată vă pot ajuta cu ceva, sunt alături de voi”, este mesajul trimis de Dacian Cioloş colegilor.

Dan Barna, fostul președinte al USR, a avut o primă reacție publică la demisia lui Dacian Cioloș de la conducerea partidului. Barna își exprimă speranța că partidul nu se va rupe.

„Va fi o declarație a președintelui partidului la ora 18. Până atunci ar fi lipsit de eleganță să dau orice fel de declarație. Eu am foarte mare încredere că partidul va rămâne unit și va merge mai departe. Este de altfel mesajul pe care l-a transmis și Dacian Cioloș, că rămâne în partid, i-a urat succes lui Cătălin Drulă. E un moment dificil, dar vom trece peste, sunt foarte încrezător”, a declarat Barna, la Parlament.

Citeşte şi: Virgil Popescu, luat de gât de George Simion la tribuna Parlamentului: „Ești un hoţ!/ Eşti un prost!” VIDEO