Dacian Cioloş vrea dezbatere cu partidele şi societatea civilă pe dezvoltarea economică şi pe preşedinţia română a UE

Premierul Dacian Cioloș a anunțat, vineri, că intenționează ca după alegerile locale să înceapă "o discuție structurată" cu partidele politice și societatea civilă asupra unei viziuni de dezvoltare economică pe termen mediu a României și în vederea pregătirii președinției Consiliului Uniunii Europene din 2019.

06 mai 2016, 08:20
Dacian Cioloş vrea dezbatere cu partidele şi societatea civilă pe dezvoltarea economică şi pe preşedinţia română a UE

Imediat după alegerile locale — când sper să găsim o fereastră de interes și la nivel politic, cu atât mai mult cu cât se va pregăti campania electorală pentru alegerile parlamentare — (…) vrem să lansăm și o dezbatere publică sau o discuție structurată și cu partidele politice și cu societatea civila și pe această viziune de dezvoltare economică pe termen mediu — și când vorbesc de termen mediu mă gândesc la următorii 5 — 10 ani să spunem — dar și de pregătire a președinției, în sensul de a putea deveni câteva teme pe care România și le propune să le susțină sau să le supună dezbaterii europene folosind această oportunitate a asigurării președinției Consiliului. Și asta cu atât mai mult cu cât România va asigura președinția în semestrul II al anului 2019, într-o perioadă de trecere de la Parlamentul European actual la viitorul Parlament, de la Comisia Europeană actuală la viitoarea Comisie Europeană și într-o perioadă în care se vor redefini politicile sectoriale și într-o anumită măsură va fi supus dezbaterii și noul buget al UE pe următoarea perioadă bugetară„, a precizat Dacian Cioloş în cadrul forumului anual de dezbateri europene Eurosfat, potrivit Agerpres.

Totodată, prim-ministrul a insistat asupra faptului că, tot în vederea asigurării președinției Consiliului UE, România trebuie să își reformeze administrația publică pentru a forma un staff de funcționari care să își poată asuma responsabilități la nivel european.

Nu e prea devreme să identificăm acest staff și să obținem acordul politic cu celelalte partide ca acest staff să aibă o anumită continuitate în instituții tocmai pentru a se putea pregăti pentru asumarea acestei responsabilități. Noi am început deja această pregătire. O să avem și aici o discuție și cu partidele politice pentru că, cred eu, orice s-ar întâmpla după alegerile parlamentare, vom avea un guvern asumat politic, deci de o majoritate din Parlament — într-un fel sau altul partidele politice parlamentare își vor asuma și guvernarea — și pentru noi ar fi important să existe o anumită continuitate în modul de abordare cel puțin a acestei echipe care să înceapă de pe acum să se pregătească pentru această responsabilitate la nivel administrativ„, a mai spus Cioloș.

CITEŞTE ŞI: Dacian Cioloş prezintă la mijlocul lunii mai rezultatul evaluării miniştrilor: „Nu se pune problema unei remanieri”