Daciana Sârbu: Am votat pentru limite privind poluarea pe care România le poate atinge fara costuri mari

Europarlamentarii au votat miercuri noi plafoane nationale pentru poluarea aerului in Europa, iar Romania a scapat de impunerea unor masuri foarte dure. Propunerea Comisiei Europene privind limite nationale mai ambitioase pentru emisiile a sase poluanti principali, inclusiv NOx, particule fine si dioxid de sulf a fost aprobata de plenul de la Strasbourg.

29 oct. 2015, 14:46
Daciana Sârbu: Am votat pentru limite privind poluarea pe care România le poate atinge fara costuri mari

Poluarea aerului cauzeaza aproximativ 400 000 de decese premature in UE, anual, iar aceasta noua legislatie ar putea duce la economii de pana la 40 miliarde de euro din costurile cu poluarea, pana in 2030, anunta forul european. Eurodeputata PSD Daciana Sarbu spune ca versiunea legislativa propusa de Comisie este relativ echilibrata, insa cea propusa de Comisia de Mediu din Parlamentul European continea tinte extrem de greu de atins pentru Romania, care ar fi dus la costuri dificil de suportat pentru populatie si pentru economie. Din acest motiv a votat impotriva acelei propuneri, care, de altfel, a si fost respinsa de plenul forului legislativ.

„Sustin politicile de mediu si cred ca e nevoie de masuri puternice pentru imbunatatirea calitatii aerului in toata Europa. Azi (miercuri 28 octombrie – n.n.) in Parlamentul European, am votat insa impotriva majoritatii propunerilor comisiei de Mediu referitoare la noua legislatie privind calitatea aerului, pentru ca ele ar fi o lovitura mult prea dura pentru Romania, ar aduce costuri si poveri administrative dificil de suportat in primul rand de catre populatie, dar si de catre sectoarele economice. Ar fi o povara disproportionata pentru o tara cu infrastructura inca invechita si cu posibilitati inca reduse comparativ cu statele bogate din UE!”, afirma eurodeputata intr-un mesaj postat pe blogul personal.

Aceasta explica si diferenta dintre varianta la care au ajuns deputatii din Comisia de Mediu (foarte dura) si varianta propusa de Comisie, mai echilibrata si cea care a fost adoptata in final:
„Directiva in forma propusa initial de Comisia Europeana contine tinte mai rezonabile si ofera un echilibru mai corect intre politica de mediu si realism. Nu voi sustine nicio crestere viitoare a acestor tinte, deoarece ar afecta Romania”.

Deputatii au stabilit limite pentru dioxidul de sulf (SO2), oxizii de nitrogen (NOx), particulele organice volatile fara metan (NMVOC), metan (CH4), amoniac (NH3) si particule fine (PM, mai putin de 2,5 micrometri) care sa fie atinse pana in 2020 si 2030, conform propunerii Comisiei.

Deputatii vor ca viitoarea directiva privind limitele nationale de emisii (NEC) sa contribuie la reducerea emisiilor de mercur (HG) in UE, dar ar trebui efectuata o analiza de impact inainte sa fie stabilite angajamentele nationale privind reducerile nationale de emisii.

Deputatii vor incepe acum negocierile cu Consiliul de Ministri in scopul de a ajunge la un acord in prima lectura.