Daciana Sârbu: de ce a adus în România doi preşedinti de comisii din Parlamentul European

În ultimele două luni europarlamentara a desfăşurat un lobby intens la Bruxelles pentru ca să implice lideri din Parlamentul European în dezbateri despre viitorul agriculturii şi politicilor de mediu din România.

RomaniaTV.net
07 dec. 2011, 15:44
Daciana Sârbu: de ce a adus în România doi preşedinti de comisii din Parlamentul European

“Pentru ca Romania sa inceapa sa conteze in politica europeana, guvernul trebuie sa ia in serios implicarea sa in dezbaterile importante de la Bruxelles, a declarat pentru RTV, Daciana Sarbu. “In aceasta perioada se discuta un subiect foarte greu pentru Romania, reforma politicii agricole comune, iar guvernul nu e in stare sa negocieze cu institutiile  europene in itneresul Romaniei. Incercam noi, opozitia, sa le facem treaba, aducand la Bucuresti personaje cheie si incercand sa obtinem sustinerea lor pentru tara noastra”, spune eurodeputata.

Pe 6 decembrie, la un eveniment USL pe tema agriculturii, oaspetele de onoare a fost chiar presedintele comisiei de resort din Parlamentul European, Paolo De Castro. Un personaj important datorita domeniului pe care il coordoneaza comisia sa, De Castro este in aceste momente unul dintre oamenii zilei la Bruxelles: ne aflam in perioada in care propunerile Comisiei Europene de reformare a politicii agricole comune a UE intra in dezbaterea Parlamentului European, cel care va avea un cuvant important de spus in privinta formei finale. Italianul va juca deci un rol important in decizii care privesc o portie considerabila a bugetului UE. Invitarea sa la un eveniment a fost un test, iar acceptarea invitatiei si declaratia ca va sustine interesele agricultorilor romani in negocierile de la Bruxelles sunt semnale extrem de importante pentru Romania.

Anterior, Daciana Sarbu a reusit, in octombrie, sa aduca la Bucuresti un alt presedinte de comisie PE – pe Jo Leinen, coordonatorul comisiei de mediu, care este considerat de presa occidentala drept unul dintre europarlamentarii cei mai influenti. Acesta a venit in Romania pentru a participa la o conferinta despre Rosia Montana, unde a criticat proiectul minier, punct de vedere impartasit de mai multi ani si de sotia liderului PSD.