Daciana Sârbu: E nevoie de un sistem de notificare mai promptă a statelor membre în caz de ameninţări la adresa siguranţei alimentare

Sistemul de alertă în UE privind siguranţă alimentară nu a funcţionat în criza ouălor contaminate cu insecticid, iar autorităţile europene sunt datoare să-l îmbunătăţească urgent pentru a proteja sănătatea cetăţenilor, consideră eurodeputata Daciana Sârbu, care a adresat o interpelare pe această tema Comisiei Europene.

31 aug. 2017, 09:21
Daciana Sârbu: E nevoie de un sistem de notificare mai promptă a statelor membre în caz de ameninţări la adresa siguranţei alimentare

Aceasta cere Comisiei să precizeze „cum sprijină statele membre să identifice şi să retragă de pe piaţă toate produsele ce includ ca ingredient astfel de ouă contaminate”, în condiţiile în care în mai multe ţări UE, printre care şi România, au fost depistate ouă din aceste loturi, ce urmau să fie utilizate în procesul de preparare a unor alimente procesate.

Daciana Sârbu vorbeşte şi despre „gravele deficienţe în privinţa informării despre utilizarea corectă a produselor biocide”, dar şi în privinţa controalelor care ar trebui să verifice dacă acestea sunt folosite corect în industria alimentară.

„Au apărut recent informaţii despre o a doua substanţă care ar fi fost utilizată incorect în mai multe ferme, şi din nou se vorbeşte de coordonarea prea lentă între ţările potenţial afectate de aceste nereguli. E nevoie de un sistem de notificare mai promptă a statelor membre în caz de ameninţări la adresa siguranţei alimentare, e nevoie că riscurile să fie identificate la timp şi comunicate celorlalte ţări mult mai rapid. Această este lecţia crizei ouălor contaminate, iar instituţiile europene trebuie să o înţeleagă măcar acum. Funcţionarea corectă a acestor sisteme, zi de zi, este vitală pentru că sănătatea oamenilor să fie cu adevărat protejată. Este obligatorie corectarea rapidă a acestor erori grave şi îmbunătăţirea urgenţă a acestor mecanisme”, afirmă eurodeputata, care este vicepreşedintă a Comisiei de Sănătate publică şi Siguranţă alimentară a Parlamentului European.

Criza actuală generată de contaminarea ouălor trebuie să deschidă o discuţie mai largă despre modul cum este supravegheată şi controlată folosirea substanţelor biocide în industria alimentară şi în agricultură, este de părere Daciana Sârbu, care atrage atenţia în interpelarea sa că „folosirea inadecvată a produselor biocide poate fi adesea rezultatul insuficienţei informări a utilizatorilor cu privire la scopul şi utilizarea corectă a acestora”. Un exemplu invocat de deputata europeană este cel al unor insecticide folosite în agricultură, care (potrivit apicultorilor), dacă nu sunt aplicate în condiţii sau intervaluri de timp corespunzătoare, pot afecta populaţiile de albine.

Comisia „poate să prevină riscuri grave la adresa sănătăţii oamenilor şi a mediului, prin informarea şi avertizarea mai clară a utilizatorilor acestor produse, precum şi prin controlarea metodică a folosirii lor”, arată eurodeputata în cadrul interpelării.