Daciana Sârbu: Presa şi politicienii din Marea Britanie să înceteze atacurile xenofobe

Daciana Sârbu a publicat un articol în "The Parliament magazine" (revista apaăută la Bruxelles, care prezintă activitatea Parlamentului European), în care atrage atenţia că reacţia excesivă a unor politicieni şi publicaţii din Marea Britanie faţă de ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români este incorectă, periculoasă şi nejustificată, încurajând doar creşterea partidelor extremiste.

RomaniaTV.net
29 nov. 2013, 13:51
Daciana Sârbu: Presa şi politicienii din Marea Britanie să înceteze atacurile xenofobe

Eurodeputata spune ca de Ziua Nationala a Romaniei cea mai potrivita felicitare de la Londra ar fi un apel guvernamental catre politicienii si presa britanica, de incetare a atacurilor xenofobe.

„Pe masura ce se apropie data ridicarii restrictiilor temporare pe piata muncii din Marea Britanie pentru romani si bulgari, creste presiunea din partea unor parlamentari si a unor tabloide asupra premierului David Cameron, in sensul sfidarii legislatiei europene si extinderii restrictiilor dupa termenul de 1 ianuarie 2014. Povestile de groaza care insotesc aceasta dezbatere implica o retorica ostila; „jefuitorii” vor veni „in avalansa” in Marea Britanie, sub forma unei „invazii romanesti”.

In realitate, multi romani au ales deja alte destinatii pentru a munci in strainatate – de exemplu Spania, asa cum au facut si multi britanici – iar cercetarile recente arata ca numai o proportie infima a romanilor care doresc sa migreze in 2014 intentioneaza sa aleaga ca destinatie Marea Britanie – ei prefera Germania, Italia sau chiar Franta”, afirmă Daciana Sârbu.

Teama nejustificata de invazie este insotita si de prejudecati legate de comportamentul migrantilor. Insa, cei care ar pleca din Romania catre Regatul Unit nu ar bate drumul pentru a umple salile de asteptare ale clinicilor dintr-o alta tara – majoritatea sunt adulti sanatosi care ar contribui la un sistem social la care, cel mai probabil, nu ar apela niciodata.

Adevarata amenintare in 2014 nu este reprezentata de migrantii romani platitori de taxe si care nu vor apela la sistemul de sanatate britanic, ci de ura stimulata de tabloide, care prefera sa se foloseasca de fricile britanicilor in loc sa incurajeze dezbaterea rationala despre imigratie. Se pare ca prejudecatile despre straini vand ziare, iar pedalarea pe aceste prejudecati este activitatea preferata a unor publicatii – unele dintre ele fiind, in mod ironic, detinute de proprietari straini.

Alimentarea temerilor xenofobe, condimentate cu terminologie apocaliptica, prin care se asociaza migratia cu dezastrul si conflictul, nu este doar bazata pe minciuni, ci si iresponsabila si periculoasa. Asa se stimuleaza o dezbatere axata pe isterie si dezbinare, care nu face decat sa ajute partidele extremiste.

„1 Decembrie este Ziua Nationala a Romaniei. Cel mai potrivit mesaj de felicitare de la Londra ar fi un apel guvernamental ferm: politicienii si presa britanica sa inceteze atacurile xenofobe, sa-i respecte pe romani si sa respecte legile europene!”, afirmă Daciana Sârbu.