Daea, mesaj către APIA: Staţi liniştiţi şi munciţi. Trebuie să daţi subvenţiile fermierilor, pentru că avem bani în buget

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a transmis angajaților APIA din teritoriu, care au anunțat că vor începe joi protestele, nemulțumiți fiind că le vor scădea salariile din 2018, "să fie liniștiți și să muncească", iar subvențiile să plece către fermieri, "pentru că avem bani în buget".

16 nov. 2017, 07:21
Daea, mesaj către APIA: Staţi liniştiţi şi munciţi. Trebuie să daţi subvenţiile fermierilor, pentru că avem bani în buget

„Ei au o singură misiune: munca. O muncă cinstită, pe bani remunerați corect. Nu cred că sunt în situația să se plângă acum de salarii. Eu asta le-am spus angajaților Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură: ‘Stați liniști și munciți!’ Asta le transmit și acum tuturor funcționarilor din APIA, pe care îi respect: să fie liniștiți și să muncească, până la începutul anului mai este. Acum, trebuie să dați subvențiile, pentru că avem bani în buget și aceștia trebuie să plece către fermieri, nu să-i blocăm prin minister, pentru că s-ar putea să dăm socoteală pentru treaba asta. Repet, asta le transmit: să muncească, pentru că sunt plătiți cu salarii bune, și să muncim toți, în frunte cu mine. Eu, uneori, sunt sub nivelul unor funcționari din APIA din punct de vedere al salariului”, a declarat  ministrul Agriculturii, Petre Daea, conform Agerpres.

Angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din mai multe județe din țară au anunțat că vor întrerupe joi lucrul, între orele 9:00 — 12:00, nemulțumiți că salariile vor scădea cu sume cuprinse între 700 și 2.800 de lei, începând din 2018, din cauza impactului Legii salarizării asupra veniturilor.

„Oamenii sunt pregătiți să înceapă de mâine (joi — n. r.) protestele la centrele județene ale APIA, din cauza impactului Legii salarizării asupra veniturilor, care vor scădea, începând din 2018, cu sume cuprinse între 700 și 2.800 de lei. Nu și la București, pentru că angajații de aici nu sunt afectați. Tocmai asta am și cerut: să ne treacă și pe noi pe aceeași grilă ca și angajații de la nivel central, pentru că suntem aceeași agenție. Va fi afectată de diminuarea veniturilor marea majoritate a angajaților din teritoriu, în afară de consilierii debutanți și asistenți, care sunt foarte puțini. Toți consilierii superiori și toți cei cu funcții de conducere vor avea o scădere a salariilor”, a declarat miercuri președintele Federației Sindicatelor din APIA, Octavian Mateescu.

Acesta a precizat că nemulțumirile angajaților APIA din teritoriu au fost prezentate încă din vara acestui an, atât conducerii APIA, cât și ministrului Agriculturii, însă „ne-au tot amăgit că se va rezolva problema noastră”.

„Nu ne mai vedem nici cu ministrul (Petre Daea — n. r.), nici cu conducerea APIA. Mingea este acum la dânșii. Noi am așteptat din vară, când a fost proiectul Legii salarizării, dar ne-au tot amăgit că se va rezolva problema noastră și noi am făcut toate plățile și o să le facem în continuare. Nu cerem măriri de salarii, cerem să ni ne păstreze salariile actuale, dar este dureros când vezi că îți scade salariul. Mai ales că s-a tot spus că prin Legea salarizării vor exista măriri de salarii”, a explicat liderul de sindicat.

Contactat miercuri de AGERPRES, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a anunțat că există un proiect de ordonanță de urgență care va reglementa problema salarizării, iar acest aspect le-a fost transmis liderilor de sindicat într-o întâlnire care a avut loc marți la minister.

„Într-adevăr, pe Legea salarizării 153/2017 este o problemă în ceea ce privește funcțiile de conducere și de execuție la nivel teritorial, până la nivelul de consilier superior. Este un proiect de OUG, care nu este azi pe ordinea de zi a Guvernului, dar care va reglementa anumite aspecte în ceea ce privește salarizarea în APIA. Ieri, am avut o întâlnire împreună cu domnul ministru și cu sindicatele în care s-a spus de această ordonanță și să vedem cum și când va ieși. Eu știu ce a însemnat și ce înseamnă munca fiecăruia dintre ei, pentru că zile și nopți am petrecut aici”, a precizat Adrian Pintea.

APIA are în prezent 4.859 de posturi, din care în jur de 400 sunt la nivel central.


loading...