Daily Express: România şi Bulgaria s-ar folosi de criza refugiaţilor pentru a intra în zona Schengen

România și Bulgaria intenționează să se folosească de criza migranților, negociind acceptarea cotelor de refugiați în schimbul accesului la zona de liberă circulație Schengen, scrie publicaţia Daily Express.

17 sept. 2015, 13:17

Referindu-se la un acord între premierii celor două țări, Victor Ponta și Boiko Borisov, înainte de reuniunea extraordinară a miniștrilor de interne ai UE, publicația Daily Express afirmă că cei doi lideri sunt de părere că țările lor ar trebui să primească accesul în zona Schengen ca parte a răspunsului la criza migranților, potrivit Agerpres.

Schengen este la fel de esențial pentru Europa precum Uniunea Economică și Monetară„, ar fi declarat vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, citat de Daily Express.

Cu toate acestea, publicația reamintește că unele țări, între care și Olanda, se opun ferm intrării Românei și Bulgariei în Schengen, în timp ce alte state membre sunt îngrijorate de problemele de corupție și cele în sistemul justiției cu care se confruntă Bucureștiul și Sofia.

Pe de altă parte, Meglena Kuneva este citată de Breitbart Network spunând că, spre deosebire de cele patru state membre ale Grupului de la Vișegrad (Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia), Bulgaria nu se opune cotelor de migranți.

Politologul român Cristian Ghinea este și el citat într-o declarație pentru EUObserver susținând că există unele „dezavantaje” ale aderării la Schengen, ambele țări putând deveni „atractive pentru refugiați ca țări de tranzit” în cazul în care este ridicat controlul la frontiere. „S-ar deschide o nouă rută din Grecia spre Europa continentală”, a spus Cristian Ghinea.

Citeşte şi: CRIZA IMIGRANŢILOR. Măsuri EXTREME la graniţa României cu Ungaria şi Serbia