Dalai Lama a fost externat. S-a vindecat de infecţia pulmonară

Dalai Lama a părăsit vineri spitalul din New Delhi în care fusese internat marţi din cauza unei infecţii pulmonare, a anunţat purtătorul de cuvânt al liderului spiritual tibetan, citat de AFP.

RomaniaTV.net
12 apr. 2019, 06:17
Dalai Lama a fost externat. S-a vindecat de infecţia pulmonară

Dalai Lama, în vârstă de 83 de ani, a ieşit în jurul orei locale 08:00 (02:30 GMT) pe porţile spitalului privat Max, aflat în partea sudică a capitalei indiene, şi „se simte foarte bine în prezent”, potrivit serviciului său de presă.

„S-a vindecat de infecţia pulmonară de care suferea şi îşi va lua câteva zile de odihnă în New Delhi, înainte de a se întoarce la Dharamsala”, o staţiune climaterică din nordul Indiei unde trăieşte în exil după fuga sa din Tibet în urmă cu 60 de ani, a declarat pentru AFP purtătorul lui de cuvânt, Tenzin Taklh, conform Agerpres.

Dalai Lama fusese internat în acel spital marţi, după ce a acuzat dureri toracice. Unul dintre colaboratorii lui a evocat „o tuse uşoară” a liderului spiritual tibetan.

Joi, purtătorul de cuvânt al laureatului premiului Nobel pentru pace a declarat că acesta şi-a reluat ritmul de viaţă obişnuit şi a început să facă şi câteva exerciţii fizice.

Deşi rămâne un orator extrem de popular, liderul exilat şi-a redus numărul angajamentelor internaţionale şi nu s-a mai întâlnit cu niciun şef de stat străin din anul 2016. Guvernele din întreaga lume nu se grăbesc să îi adreseze invitaţii, temându-se că ar putea suscita supărarea autorităţilor de la Beijing.

Temându-se că desemnarea succesorului său ar putea fi controlată de către China, liderul spiritual tibetan a semnalat de mai multe ori că linia lui succesorală, perpetuată din secolul al XIV-lea, ar putea să dispară odată cu moartea sa.

El a renunţat în 2011 la puterea sa politică şi a încredinţat sarcina călăuzirii tibetanilor din exil unui prim-ministru ales de diaspora, marcând astfel o ruptură istorică în raport cu tradiţia.

Pe durata vieţii sale, petrecută în mare parte în India, Dalai Lama a căutat fără încetare să ajungă la un compromis cu autorităţile de la Beijing în privinţa soartei tibetanilor. Lupta sa non-violentă şi pacifistă a fost încununată cu premiul Nobel pentru pace pe anul 1989.