Damascul neagă posesia de armament chimic în Siria

Damascul a negat din nou, miercuri, că ”posedă” armament chimic, apreciind că utilizarea acestuia este ”imorală şi inacceptabilă”, la o zi după ce Franţa a agitat ameninţarea unor atacuri în Siria. 
Filip Stan
14 feb. 2018, 21:11
Damascul neagă posesia de armament chimic în Siria

Supusă unor puternice presuni internţaionale, puterea a autorizat de altfel intrarea unor ajutoare umanitare în Ghouta de Est, pentru prima oară după raidurile sângeroase care au vizat, săptămâna trecută, enclava rebelă asediată în apropiere de Damasc. Regimul sirian a fost acuzat că a comis recent atacuri chimice în zone aflate sub controlul rebelilor, în contextul în care civilii plătesc deja un tribut foarte greu în conflictul care s-a soldat cu peste 340.000 de morţi din 2011.

Preşedintele Emmanuel Macron a dat asigurări marţi că Franţa va trece la atacuri aeriene în Siria, în cazul în care va avea ”probe dovedite că arme chimice interzise sunt folosite împotriva civililor” de către regimul lui Bashar al-Assad. ”Vom lovi locul de unde sunt făcute aceste trimiteri sau acolo unde sunt organizate. Linia roşie va fi respectată”, a subliniat Macron.

În ultimele săptămâni, Franţa, dar şi Statele Unite au tras un semnal de alarmă cu privire la presupuse atacuri chimice ale Damascului, care a denunţat ”minciunile şi acuzaţiile” Parisului şi Washingtonului. Unul dintre aceste atacuri ar fi avut loc la începutul lui februarie, la Saraqeb, o localitate din procincia Idleb (nord-vest), aflată sub controlul unor jihadişti şi rebeli, unde 11 cazuri de sufocare au fost raportate, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Observatorul a raportat în ianuarie 21 de cazuri de sufocare în Ghouta de Est, iar locuitori şi surse medicale au evocat un atac cu clor. După ce Washingtonul şi Parisul au exercitat presiuni, Organizaţia pentru Interdicţia Armamentului Chimic (OIAC) a anunţat, pe 7 februarie, că studiază ”acuzaţii credibile” cu privire la un recurs la asemenea arme.

În pofida presiunilor internaţionale, puterea lui Bashar al-Assad s-a impus în conflictul sirian, care a devenit tot mai complex prin implicarea unor puteri străine şi unor grupări jihadiste, pe un teritoriu fragmentat. Cu ajutorul neclintit al aliatului rus, regimul sirian a recucerit cea mai mare parte a teritoriului, multiplicându-şi victoriile în faţa jihadiştilor şi rebelilor.

Săptămâna trecută el şi-a intensificat atacurile aeriene asupra Ghoutei de Est – ultimul fief rebel de la porţile capitalei. Cinci zile de raiduri s-au soldat cu 250 de morţi şi aproape 775 de răniţi, potrivit SOHR, un vârf al unor violenţe fără precedent de mai mulţi ani în această regiune pe care regimul o bombardează intensiv zilnic. Miercuri, ajutoare umanitare destinate unui număr de aproximativ 7.200 de persoane au sosit în Ghouta de Est – primul convoi care a intrat în regiune de la sfârşitul lui noiembrie. Niciun ajutor nu poate intra în Ghouta de Est fără unda verde a autorităţilor de la Damasc.

Asediaţi din 2013 de forţele regimului, cei aproximativ 400.000 de locuitori ai Ghoutei de Est suferă din cauza unor penurii de hrană şi medicamente, care au antrenat sute de cazuri de malnutriţie, mai ales în rândul copiilor. ONU reclamă cu insistenţă un armistiţiu umanitar de o lună în toată Siria, pentru a putea distribui ajutoare şi evacua răniţi şi bolnavi în stare critică.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Anca Serea și-a făcut de cap, alături de fiica ei, în club! S-au dezlănţuit în club până-n zori!
Fanatik.ro
Mutare surprinzătoare după primul tur al prezidențialelor. George Simion refuză orice negociere cu Victor Ponta
Capital.ro
Călin Georgescu va conduce România. Oamenii NU e nevoie să-l voteze. Planul lui Simion
Playtech.ro
Rezultate surpriză în județul lui Iohannis. Cine a fost candidatul votat masiv în primul tur la Sibiu
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Puterea reală a președintelui României: ce spune Constituția
wowbiz.ro
Primul tur al alegerilor prezidențiale se poate contesta la CCR. Informații de ultimă oră
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Vremea se dezlănțuie. Urmează trei zile de coșmar
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
E oficial! Când începe vacanța de vară a elevilor în 2025 și cât durează, de fapt
Cancan.ro
Județul în care George Simion a luat mai mult de jumătate din voturi. Surpriză! Cine s-a născut aici
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Dispare numerarul? UE impune restricții. Ce se va întâmpla cu banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Decizia luată de Victor Ponta după ce a ieșit pe locul 4 la alegerile prezidențiale.
MediaFlux
Se anulează, din nou, alegerile prezidențiale? Ce specifică calendarul electoral
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
România, campioană la muncă în weekend. Câți români nu au liber sâmbăta și duminica