Dan Adamescu, scrisoare post-mortem: Mi s-a refuzat cu bună ştiinţă tratamentul, pentru a mi se induce o moarte rapidă

Un nou fragment din scrisoarea postumă lăsată de afaceristul Dan Adamescu a fost dată publicităţii vineri. În acest fragment fostul deţinător al companiei Astra Asigurări relatează despre condiţiile din închisoare şi din spitalul închisorii.

10 feb. 2017, 08:58
Dan Adamescu, scrisoare post-mortem: Mi s-a refuzat cu bună ştiinţă tratamentul, pentru a mi se induce o moarte rapidă

„Sunt un om foarte bolnav. Dar mereu am incercat sa imi ignor suferințele și sa duc o viața cat mai buna. Imi place sa fac afaceri.. Cand fac afaceri, uit de dureri și suferințele fizice”, a scris Dan Adamescu.

Operat inca din 1982 (in Germania) – cand i s-a indepartat o tumoare de pe glanda pituitara – a primit statutul de persoana cu dizabilitați 100%. Pe lângă asta, avea diabet de tip 2, o boala dermatologica autoimuna, obezitate severa din cauza dezechilibrului hormonal, uzura menisc la genunchiul drept, precum și multe alte afecțiuni grave.

„Arestarea mea a fost un spectacol media de exceptie. Am fost plimbat in catuse prin fata camerelor TV, care filmau, si mi s-a pus pecetea de infractor corupt in media.(…) Am fost descris drept un pericol grav, care trebuie bagat la inchisoare cu orice pret.”

Dan Adamescu a scris şi despre conditiile de incarcerare din Centrul de Detentie sau Penitenciarele Rahova si Jilava: inghesuiala din celule, depresia si urletele detinutilor, mancarea execrabila, lipsa dotarilor medicale elementare, lipsa activitatilor si a spatiului in care detinutii sa se miste, mizeria crunta, toaletele turcesti, sobolanii….

„Nu pot sa inteleg de ce medicii m-au privat de tratament si mi-au pus viata in pericol pentru o perioada de timp atat de lunga.”

Iar la final, el şi-a prevestit chiar şi sfârşitul.

„Acum nu mai exista nicio indoiala in mintea mea ca mi s-a refuzat cu buna stiinta tratamentul, pentru a mi se induce o moarte rapida.(…) Incerc sa supravietuiesc acestui calvar la care am fost supus si sper sa nu mor in inchisoare…”

Citeşte şi: Scrisoarea lui Dan Adamescu de pe patul de spital, înainte să moară. Mărturii cutremurătoare

Dan Adamescu lăsat o scrisoare cu câteva luni înainte să moară, în care susţine că „ASF şi Victor Ponta au avut un cuvânt de spus în falimentarea firmei de asigurări ASTRA”. Omul de afaceri spune că a fost minţit de un procuror DNA că se va putea opera în străinătate dacă plăteşte cauţiunea.

Reprezentanţii The Nova Group, fondată de Dan Adamescu, au trimis pe adresa redacţiei MEDIAFAX un fragment din scrisoarea redactată de omul de afaceri înainte să moară. Acesta susţine în scrisoare că procurorul care l-a anchetat în dosarul falimentării ASTRA i-a promis că îi va permite să meargă în străinătate pentru a se opera dacă plăteşte cauţiunea de 40 de milioane de lei, însă nu s-a ţinut de cuvânt.

„Dosarul meu penal a fost încredinţat procurorului George Matei la sfârşitul anului 2015. L-am întrebat pe procurorul Matei dacă a fost interesat să afle ce s-a întâmplat cu fondurile lipsă, pe care domnul Daniel Onute le-a deturnat, aproximativ 80.000 de euro. Acesta mi-a răspuns că nu era important pentru el. În data de 7 martie 2016, procurorul Matei m-a acuzat de anumite fapte greşite efectuate în cadrul Astra şi mi-a dat o cauţiune record în valoare de 40 de milioane Ron. Nu am vrut să accept suma exorbitantă, însă m-a convins să accept în schimbul promisiunii de a-mi permite să călătoresc în străinătate pentru a efectua de urgenţă operaţia la genunchi. Am depus suma în termen de o luna, cu speranţa de a fi, în cele din urmă, bine din nou. Însă domnul Matei a refuzat acum să îmi permită să călătoresc în afară pentru tratamentul medical citând că ordinele sunt date de superiorii săi în acest sens. Am fost păcălit”, a scris Dan Adamescu.

Mai mult, Dan Adamescu a precizat că nu a fost singurul vinovat pentru falimentarea ASTRA, ASF şi fostul premier Victor Ponta având un cuvânt de spus în acest caz.

„Am protestat, de asemenea, împotriva teoriei domnului Matei cum că am fost singurul responsabil pentru eşecul Astra, având în vedere faptul că ASF şi Victor Ponta au avut un cuvânt de spus în falimentul societăţii de asigurare. Domnul Matei a adunat declaraţiile martorilor din partea conducerii Astra prin care toţi pretindeau că au executat doar ordinele mele. Prin urmare, am fost un făptaş unic. Am replicat că este imposibil ca o societate de dimensiunea Astra să fie condusă de o singură persoană şi că noţiunea de făptaş unic nu există în dreptul penal românesc. Însă domnul Matei a fost încrezător că DNA ar fi în măsură să modifice interpretarea legii în instanţă şi să creeze o nouă practică judiciară pentru mine”, a mai scris Dan Adamescu.